Стивън Кинг става на 75 години през септември

Може би най-верният на трилър феновете ТВ канал в ефира, TV1000  ще отдаде чест на юбилея на майстора на ужасите Стивън Кинг.

На 21 септември, когато е 75-тата му годишнина, филмотечният ТВ канал ще излъчи „Бъди до мен“ (1986 г.) от 20:05 часа, премиерният „Мъглата“ (2007 г.) от 22:00 часа и „Долорес Клейборн“ (1995 г.) – 30 минути след полунощ.

Стивън Едуин Кинг, роден през 1947 г. в Портланд, САЩ, е известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век. Когато Стивън е двегодишен, баща му напуска семейството и майка му отглежда сама него и по-големия му брат Дейвид, понякога изпадайки в големи финансови затруднения.


Започват да се местят от град на град. Стивън Кинг пише своите първи истории на 7-годишна възраст. На 13 години намира кашон със стари книги на баща си, основно хорър и научна фантастика. Това е важно преживяване за него и силно го повлиява.

Историите на Стивън Кинг често разказват за обикновени хора, замесени в зловещи и нерядко свръхестествени преживявания. Освен това обаче той пише творби, които не съдържат или имат съвсем бегли свръхестествени елементи, например новелите „Тялото“, „Рита Хейуърт“ и „Изкуплението Шоушенк“.

Екранизациите „Изкуплението Шоушенк“ и „Зеленият път“ са номинирани за Оскар в категорията за най-добър филм. При това и в двата случая сценарист е Франк Дарабонт – сценарист също на „Живите мъртви“, както и на премиерата на TV1000 за рождения ден на Стивън Кинг – „Мъглата“ на 21 септември от 22:00 часа.


Мъглата

Сряда, 21 септември в 22:00 ч.
Режисьор: Франк Дарабонт
В ролите: Томас Джейн, Марша Гей Хардън, Лори Холдън, Андре Броуър, Тоби Джоунс

След силна буря гъст облак от мъгла обгръща малко градче в Мейн, изолирайки художника Дейвид Дрейтън и петгодишния му син, заедно с други хора, в местен магазин за хранителни стоки. Те скоро откриват, че мъглата крие смъртоносни ужаси, които заплашват живота и разума им.

Долорес Клейборн

Четвъртък, 22 септември в 00:30 ч.
Режисьор: Тайлър Хакфорд
В ролите: Кати Бейтс, Дженифър Джейсън Лий, Кристофър Плъмър, Джон Райли, Ерик Богосян

Селена Сейнт Джордж се взира в бележката и в изрезката от вестника. Осиновителката й Долорес е обвинена в убийство. Селена с неохота се връща в родния си град Мейн, за да предложи помощта си. Не че вярва, че майка й е невинна. Всъщност тя таи подозрения към нея още отпреди 20 години.

Дженифър Джейсън Лий изпълнява ролята на огорчената Селена. Кати Бейтс – носителка на “Оскар” за най-добра актриса за филма “Мизъри”, се изявява в поредния трилър на Стивън Кинг, като Долорес Клейборн. Двете бавно разнищват миналото и настоящето, спомените и фактите, и разкриват ужасната истина за два мистериозни смъртни случая.


Бъди до мен

Сряда, 21 септември в 20:30 ч.
Режисьор: Роб Райнър
В ролите: Ривър Финикс (RIP), Ул Уитън, Кийфър Съдърланд, Джон Кюсак

Изпълнен с хумор и напрежение, филмът е екранизация на новелата “Тялото” от Стивън Кинг. Четирима приятели от малко градче в Орегон – чувствителният Горди (Уил Уитън), печеният Крис (Ривър Финикс), ексцентричният Теди (Кори Фелдман) и особнякът Върн (Джери О’Конъл), се отправят да търсят тялото на изчезнал тийнейджър. В стремежа си да станат герои в собствените си очи и в тези на съгражданите си, те тръгват на двудневна експедиция, превърнала се в одисея, при която откриват самите себе си.

Когато се изправят срещу друга група, също тръгнала по следите на изчезналото тяло, момчетата откриват, че притежават сила, за която дори не са и подозирали. „Бъди до мен“ е невероятен филм за приятелството и оставащите за цял живот спомени от съзряването.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *