Токио 2020

Европейското първенство е зад гърба ни, но малко след него ще се състои най-големият спортен форум на планетата – Летните олимпийски игри в Токио.

Както и UEFA EURO 2020™, така и Токио 2020 ще се проведе година по-късно заради пандемията от Ковид-19. Тя ще се проведе от 23 юли до 8 август.

Всъщност какво да очакваме от лятната Олимпиада и какво е новото в това издание, колко българи ще се се борят за медали в нея и какви са ограниченията, наложени от организаторите?


Какво ново?

Това лято ще видим четири нови спорта в програмата на игрите: карате, спортно катерене, сърфинг и скейтборд. Както и три нови дисциплини във вече същестуващи спортове: баскетбол 3х3, фрийстайл BMX и щафетно колоездене. Новостите, предложени от олимпийския комитет са с цел повече младежи да бъдат заинтригуване от форума, но и от спорта като цяло.

Една от „новостите“, която няма да е приятна е, че няма да бъдат допускани фенове, освен гражданите на Япония, което ще отнеме от магията. Причината отново е пандемията от коронавирус.

История

Смята се, че първите игри са били проведени още през 776 г. пр. Хр. в чест на Зевс, но първата модерна Олимпиада се провежда пред 1896 г. в Атина, по идея на Пиер Дьо Кубертен. От 1896 до 2020 г. игрите са отмени само три пъти – поради Първата и Втората световна война. А Токио 2020 е първата отложена Олимпиада по мирно време. През 1940 г. игрите са отменени заради Втората световна война, а те е трябвало да се проведат в… Токио, явно на японците не им върви.

Токио 2020

Българите в Токио

За съжаление българските участници на игрите продължават да намаляват с всяка следваща Олимпиада. До този момент България ще има 33-ма представители в Токио. 22 жени и 11 мъже. По спортове цифрите изглеждат така: бадминтон – 3, бокс – 3, вдигане на тежести – 2, гимнастика – 8, спортна стрелба – 3, карате – 1, плуване – 5, борба – 7, кану-каяк – 1. Както и в Рио 2016, така и сега, най-големите ни надежди за медал са насочени към „златните ни момичета“ в художествената гимнастика.

Зрители

Организаторите на Олимпийските игри Токио 2020 решиха да проведат игрите без зрители, след като Япония обяви извънредно положение във връзка с коронавируса за столицата, което ще продължи през цялото времетраене на най-голямото спортно събитие. „За съжаление игрите ще се проведат в ограничен формат“, каза председателят на Токио 2020 Сейко Хашимото на пресконференция, като поднесе своите извинения към онези, които са закупили билети. Добрата новина поне е, че Олимпиада все пак ще има.

Предстоящите Олимпийски игри в Токио определено ще са различни. Състезателите няма да могат да усетят атмосферата от пълния стадион, а зрителите няма да са свободни да изразяват подкрепата към своите любимци. Жалко е и за Япония, защото, както преди повече от 80 години и сега, няма да може да покаже пълния си потенциал на организатор, а японците имат какво да демонстрират.

Въпреки всичко това спортното лято ще продължи и след UEFA EURO 2020™. Спортът обединява, колкото и пречки да има, игрите в Токио ще са още един повод да се сближим, защото след последната година с физическа дистанция и блокирането на държави светът има нужда от сближаване.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *