футбол

След една година чакане, година, която промени живота ни и беше като утопичен филм, Европейското първенство по футбол е тук! Следващия месец футболът ще е главната тема, не само в Европа, но и по света. Прогнозите вече започнаха, но какво ни казват фактите и числата?

UEFA EURO 2020™ е 16-то първенство, но първото, което ще се проведе в 11 различни държави, в 11 различни града и на 11 различни стадиона.

Спряганият за основен фаворит тим на Англия никога не е печелил Европейско първенство. Друг негативен рекорд е, че англичаните не са стигали и финал. Дали този факт ще се промени…предстои да разберем.


Единствено отборът на Испания е успявал да защити титлата си, като това се случва през 2012 година, защитавайки купата спечелена през 2008 година.

Все пак това не бива да отчайва феновете на Португалия, защото Кристиано Роналдо ще е крайно мотивиран да помогне на отбора си, имайки предвид, че 1 гол го дели от целта да стане голмайстор номер 1 на Европейските първенства.

Само две държави са успявали да станат световни шампиони и две години по-късно и европейски. Това са Испания и сегашния световен шампион Франция. ФРГ са изключение, защото те стават първо европейски, а две години по-късно и световни шампиони.

UEFA EURO 2020™

Ако отборът на Франция стане шампион, треньорът им Дидие Дешан ще стане първият човек, който печели Световно и Европейско първенство и като футболист и като треньор.

За първи път Азербейджан, Дания, Унгария, Ирландия, Румъния и Шотландия ще бъдат домакини на футболен турнир от такъв ранг… Надяваме се скоро България също да има такава възможност.

За 16-те първенства само един финал е завършвал с дузпи и това е през далечната 1976. Финалът е между Чехословакия и ФРГ. Редовното време завършва 2:2, а при дузпите Чехословакия печели с 5:3.

Кристиано Роналдо има цели 5 рекорда: най-много голове на европейски финали – 9, заедно с Мишел Платини, най-много голове в квалификациите – 31, най-много изиграни мачове на първенството – 21, най-много минути на терена – 1793 и най-много спечелени мачове – 11, заедно с Фабрегас и Иниеста.

Статистиката и традициите са, за да се променят, каквото и да ни говорят фактите и числата един факт няма как да се промени – следващия месец Европа е футбол!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *