Снимки: carsofsocialism.com

Ако сте любители на социализма и ви липсват нещата от онези времена, време е да ви разкажа за една интересна дестинация, за която е възможно да не сте чували, понеже се намира в град Пещера.

Музей „Автомобилите на социализма“ е място, представящо развитието на автомобилостроенето от периода 1944-1989 г. Първоначалното изложение е на 23 ретроавтомобила с тенденция да се допълнят още три-четири места.

Музеят е на две нива, като от главното се наблюдава гледка към цялото помещение, а ако се качите на второто ниво, пред вас ще се разкрие великолепен изглед към София.


За бъдещето си, създателите на музея са решили да не изчерпват идеите си дотам, а посетителите сами да имат възможност да подкарат любимите си автомобили.

Всяко едно кътче от сградата пренася любителите назад във времето, като ги връща в социализма. Самият музей се помещава в непокътната кинозала и атмосферата, която ще усетите е с дъх на минало – стени, таван, сцена, портрети на известни изпълнители, някога представяли творчество там – младите Стефан Данаилов, Катерина Евро, Тодор Колев, Цветана Манева. Всичко това може да го почувствате и да остави спомен във вас завинаги.


Също така ще откриете в непокътнат вид и киномашините, които някога са прожектирали филми като „Дами канят“, „Слонът моя приятел“, „Винету“ и много други такива, на които нашите баби и дядовци са се смели и плакали.

Ще срещнете предмети от бита, играчки, табели със социалистически лозунги и други неща, чрез които легендата за онова време оживява и се пренасяш в миналото.

Показаните автомобили дори издават и тайни за предишните си собственици, защото са обградени със снимки, документи, картички от неговото време.

Какво чакате, една разходка до град Пещера ще ви отведе всъщност 50-60 години назад! Вземете дядо си и потегляйте, и нека той ви разкаже за онова време, със сигурност ще го зарадвате!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *