Какво искат да чуят жените?

Съвместимост и популярност са факторите за романтична връзка, съобщи ЮПИ, позовавайки се на психологическо изследване, направено от Калифорнийския университет.

Александър Бакстър, автор на проучването, казва, че макар съвместимостта да е оценявана като ключов фактор за започване на романтична връзка, психолозите са изненадани от връзката ѝ с другия фактор – популярността. 

Изследването на университета е обхванало общо 6600 участници. 550 участници в т.нар. бързи срещи са споделили впечатленията си и интересите спрямо потенциални партньори.


Описани са три фактора за интерес към започване на връзка: селективност, популярност и съвместимост. Ако харесваме някого, защото всички останали го харесват, това е популярност, казва Бакстър. Ако обаче популярността на обекта няма значение, това е съвместимост.

В крайна сметка психолозите обобщават, че и популярността, и съвместимостта са ключови за възникване на романтичен интерес при бързите срещи. Популярността определено е фактор, казва Александър Бакстър.


Първите впечатления са важни, но не те са решаващи за по-нататъшно развитие, казва Пепър Шуорц, професор по социология във Вашингтонския университет, цитиран от БТА.

Изследването е публикувано в изданието „Протоколи на Американската национална академия на науките“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *