финанси
Евтини самолетни билети

Живеете заедно и всичко ваше е и нейно, както и обратното. Планирате почивките си на база общ доход, пазарувате заедно, плащате заедно сметки за ток, вода, интернет и др.

Как се случва това, при положение, че нямате обща сметка, а всеки разполага със собствена заплата и допълнителни доходи, ако има такива?

В повечето случаи мъжете имат по-високи доходи, но има и немалко изключения. В първия случай е редно мъжът да поема по-голяма част от разходите на семейството. От една страна, за да е горд със себе си и да се чувства полезен и нужен, а от друга – защото иначе социалното неравенство ще убие връзката ви.


Предполага се, че в началото на съжителството ви, когато още делите всичко поравно, ви се е случвало да видите уплашения поглед на половинката си при вида на пълна пазарна количка, която обаче тя не може да си позволи.

Може би са ви познати репликите: „А това за какво ни е?“ или „Може да минем и без тези“, или примиреното: „Другия път аз ще платя“, в което прозира неловко притеснение и извинение. В подобна ситуация може да изпаднете на куп други места. Този вид случки оставят и в двата пола неприятно чувство да неравенство.

От една страна дамата се чувства неуспешна и длъжна към вас и вашето благодеяние, което ще я задължи да спестява от други свои разходи, за да успее да поеме тази половина, но не е сигурно, че ще успее. Това вероятно ще я умори и скоро ще прецени, че сама се справя по-добре.

От друга – мъжът може да се почувства манипулиран и използван или пък, обладан от надмощието си в тези моменти, да приеме жената като собственост, защото така или иначе тя му е длъжна. Не изключвам факта, че наистина има жени, за които по „дефолт“ мъжът трябва да плаща всичко и има мъже, които са ОК с това.

Ако дамата ви е с по-добри финанси от вас, това може да ви комплексира. В началото може да се чувствате щастливци, но малко по малко това нейно финансово надмощие ще се превърне във вашия кошмар. Има опасност да започне да ви облича както тя реши, да ви развежда там, където тя иска, да ви купува парфюми по неин избор, да ви казва как да оформите брадата си и др.


Звучи добре, но на практика тя ви превръща в играчка, която моделира както си поиска. Ще се позабавлява с вас, но винаги ще има нужда от мъж, който да я кара да се чувства истинска дама и рано или късно ще го намери.

Е, някои мъже нямат нищо против да загубят свободата си за временна сигурност, глезотийки и лукс. Нека поясня, че феминизмът не е нещо лошо, но в него става дума за равенство, а не за надмощие. Някои представителки на нежния пол обаче прекаляват. Тяхно право.

финанси

Трудно ще е да живеете заедно без да си помагате финансово. Трудно, но не и невъзможно. Ако имате сравнително еднакви доходи, нещата стоят другояче. Стандартът ви не се различава особено и не се налага да променяте стила си на живот. Това е най-лекият вариант на съжителство, който не буди комплекси в нито един от двамата.

Така, дори ако имате дете и след време се разделите, то няма да се превърне в материалист/ка, който/която обича повече единия родител, който ѝ/му купува по-скъпи играчки. Това, надявам се, че разбирате, не е истинска любов. Нагледали сме се на подобни примери и знаем в какви хора се превръщат така отгледаните деца, когато пораснат.

Как да стопим финансовата пропаст и да успеем да имаме общи доходи?

Двойки всякакви. Чували сте за мъже, които дават заплатата на съпругите си, които след това я разпределят за планувани разходи. Това е вариант, но като че ли в него липсва доверие. За жени, които дават парите си на мъже не съм чувала, но и това е възможно.

Добре е да имате обща касичка, нещо като фонд спестявания, в която да събирате сума, с която да се поглезите я на почивка, я с нова придобивка или каквото ви е на сърце. Така ще имате общи пари, без това да ощетява някого.


Не парадирайте, ако сте сложили повече пари в касичката, освен ако не искате да подчините или обвините партньорката си. Това не е в интерес на щастливото ви общо бъдеще. Идеята на този вид спестявания е по-скоро да допринесе чувство на заедност, а и не си мислете, че жена ви е толкова тъпа, че да не може да сметне кой е инвестирал повече.

Ако много искате да си купите някаква играчка, от сорта на плейстейшън, сърф, кола или яхта, се уверете, че това няма да ощети семейството ви, защото едва ли ще сте щастлив, ако другите са нещастни за сметка на това – да бъде вашата воля. Вашите пари са си ваши, но все пак се съобразявайте, за да не останете сами с играчката си и да загубите хората, с които сте избрали да споделите живота си.

Наясно сте, че повечето домашни скандали са на тема пари. Въпреки това всичко опира до отношение. Би било добре, още в зората на своите взаимоотношения, да изясните кой с какви месечни финанси разполага. Така ще си спестите голяма част от изненадите и ще може да планирате приблизителна програма така, че никой да не се чувства ощетен. Всеки ще е подготвен за компромисите, които ще се наложи да направи.

Имайте предвид, че животът е кръговрат и може след време половинката ви да си намери по-високоплатена работа, а вие да загубите своята. Случва се.

Макар и с по-ниски доходи, човек може да инвестира във връзка чрез внимание, приятни изненади и време. Времето, драги, е ресурс, който е по-ценен от парите. Споделеното и добре прекарано време с близки хора е това, което ще остане в паметта ви, както и в тяхната.

То е това, което ще разказвате на внуците си и за което ще се сещате един ден, в който някой от двамата поеме по пътя си. Това неизбежно ще се случи. Затова ви съветвам да се стремите да създавате приятни спомени, докато сте заедно.

Всеки луд с номера си, важното е да създадете ансамбъл.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.