Няма как да не сте чували съвета “яжте дъгата”. По същество това се отнася до консумацията на плодове и зеленчуци, които обхващат цялата цветова палитра. Тези цветове се дължат на специфичните фитонутриенти и антиоксиданти, присъстващи в храната.
Антиоксидантите и фитонутриентите са съединения в храните на растителна основа, които намаляват окислителното увреждане в тялото и могат да намалят риска от определени заболявания. Консумирането на храни с високо съдържание на антиоксиданти е чудесен начин да подобрите здравето си и да дадете на тялото си микроелементи и естествени съединения, борещи се с болестите. Подготвили сме ви списък с богатите на антиоксиданти храни.
Тъмен шоколад
Съдържа цинк и желязо и е добър източник на антиоксиданти, поради което често се смята за суперхрана. Само няколко блокчета имат почти 15 милимола на литър, което всъщност е много повече от доста от най-здравословните плодове и зеленчуци.
Бобови
Тези храни са пълни с фибри, протеини, сложни въглехидрати, витамини и минерали, фитонутриенти и антиоксиданти. Бобът пинто е с високо съдържание на кемпферол – антиоксидант, който има силни противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства.
Артишок
Нискокалоричен зеленчук с високо съдържание на фибри. Има високи нива на витамин С, както и антиоксиданти, като хлорогенова киселина. Той е един от най-добрите растителни източници на антиоксиданти.
Зелен чай и кафе
Зеленият чай е пълен с антиоксиданти и полифеноли. Около 30% от теглото на зеления чай са полифенолни съединения. Тъй като листата в зеления чай са неокислени, съдържанието на антиоксиданти е доста високо. Съответно, зеленият чай се свързва с много ползи за здравето, включително намаляване на риска от рак, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и деменция. Кафето е с още по-високо съдържание на антиоксиданти.
Боровинки
Боровинките съдържат антиоксидантите антоцианини. Те понижават холестерола, намаляват възпалението, подобряват когнитивните способности и намаляват риска от рак. Съдържат още флавоноиди, процианидини и полифеноли, които подобряват настроението, познавателните способности, паметта и ученето.
Цвекло
Яркочервеният цвят на цвеклото се дължи на беталаинит – група от мощни антиоксиданти, които осигуряват ползи за борба с болестите.
Червени чушки
Само една средна червена чушка осигурява над 150% от дневната препоръичтелна доза на витамин С. Те също имат каротеноиди, които допринасят за здравето на очите и предпазват от стареене. Капсаицинът в чушките има противовъзпалителни свойства и засилва метаболизма, а флавоноидите се грижат за намаляване на възпалението и риска от хронични заболявания. Червените чушки са най-богати на ликопен, който е свързан със здравето на сърцето и предотвратяването на рак на простатата.
Грозде и вино
Червеното и лилавото грозде съдържат селен, витамин С и борещи се с болести антиоксиданти като антоцианини. Червеното вино също е богато на тези мощни съединения.
Годжи бери
Почитани в традиционната китайска медицина от векове, вероятно поради високото им съдържание на антиоксиданти. Намаляват риска от сърдечни заболявания и рак и предпазват от увреждането на свободните радикали, което състарява кожата.
Тиква и сладки картофи
Оранжевите зеленчуци като тиква, сладки картофи и моркови, съдържат мощни антиоксиданти като бета-каротин, които поддържат здравето на очите и репродуктивното здраве. Сладките картофи и тиквата също са богати на лутеин и зеаксантин, както и много от пребиотичните фибри, които са най-обичани от чревните бактерии.
Червено зеле
Червеното и лилавото зеле са част от семейството на кръстоцветните зеленчуци. Те са с високо съдържание на витамини С, А и К, както и фибри, вода и антиоксиданти. Подобно на ягодите, малините и годжи бери, червеното и лилавото зеле са с високо съдържание на антоцианини. Тези антиоксидантни храни са свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак и други възпалителни състояния. Високото съдържание на витамин С в кръстоцветните зеленчуци също ги прави отлични за поддържане на имунната система.
Орехи и пекани
Ядките и семената са добри източници на здравословни омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и поддържат сърдечно-съдовите и когнитивните функции. Те също така съдържат жизненоважни минерали като цинк, желязо и магнезий. Освен това тези суперхрани са богати на антиоксиданти. Богати на антиоксиданти ядки са пеканите, кестените и шамфъстъците, които също са един от най-добрите хранителни източници на мелатонин.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.