Американски диетолози назоваха продукти, които могат да помогнат в борбата с високото кръвно налягане, предаде Eat This, Not That!
Диетоложката Триста Бест казва, че спанакът, къдравото зеле и бобът са особено добри за хора с високо кръвно налягане.
Съдържащият се в тях магнезий увеличава производството на азотен оксид в организма, който отпуска кръвоносните съдове и нормализира притока на кръв.
Според Джанет Коулман друга храна, която е добра за понижаване на кръвното налягане, е мазната риба. Благодарение на омега-3 мастните киселини, риби като сьомга или скумрия подобрява сърдечната функция.
Проучване в Journal of Nutrition установи, че яденето на сьомга три пъти седмично може да понижи кръвното налягане.
Коулман също препоръчва да се консумира прясно и кисело мляко. „Млеката са богати на протеини и калций, които са от съществено значение за здравето на костите. Но те съдържат и калий, който помага за понижаване на кръвното налягане”, каза лекарят.
Според диетоложката Рейчъл Файн авокадото е много полезно и за нормализиране на кръвното налягане поради голямото количество калий.
„Калият действа като магнезий: отпуска кръвоносните съдове и осигурява по-свободен кръвен поток“, твърди тя и добави, че бананите също са богати на калий и могат да бъдат полезни в борбата с високото кръвно налягане.
Освен това експертите цитират проучване в списанието Experimental and Therapeutic Medicine, което предполага, че чесънът също може да намали кръвното налягане.
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.