Награда: Кой спечели романа „Покривът“ на Георги Марков?

Покривът

Романът на Георги Марков „Покривът“, описващ наистина случила се трагедия от 60-те години на XX век, не е бил допуснат за издаване тогава, а за първи път излиза едва през 2007 г.

Всичко, което случва в развоя на сюжета – пречупените съдби на героите, наранената им психика, моралният релативизъм и идейният фанатизъм, подлостта и кариеризмът, социалната и политическата пропаст между управниците и народа, недоверието и подозрителността, греховете на миналото и сегашните извращения – това са гнилите и лъжливите основи на „Покрива“.

Той просто няма как да не падне, защото в основите му е заложена антихуманната утопия. Тя е тотално сгрешената, обречената основа. Срутването не е инцидент или грешка, то е симптом за корозия и за­боляване на обществото.

Обяснимо е, че романът, предрекъл неизбежното сриване на тоталитарния свят, не е бил допустим в тогавашните условия. В началото на 60-те години буренът на тоталитаризма е задушил напълно цветовете на демокра­цията, съветският империализъм е подавил националния дух, а мракобе­сието стъпква всеки кълн на съвестта. Но се намира един писател, който има смелостта и куража да оповести, че хората на словото и духа могат и са длъжни да променят историята. 

Гигантският Покрив, който би трябвало да изра­зява триумфа на системата, става емблема на нейната неминуема гибел. Може ли да се каже, че тази книга днес не е актуална?

Тази седмица © Мустак | Мъжката зона и издателство „Сиела“ дадоха възможност на всички да спечелят романа „Покривът“ на Георги Марков.

Въпросът беше: През коя година Георги Марков започва работа в българската секция на BBC?

Верният отговор: 1972 година.

Романа „Покривът“ на Георги Марков печели: Росен Станчев от гр. Луковит.

Благодарим на всички участници и честито на печелившия!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *