Едва ли има човек, който в някакъв момент от живота си да не се е чувствал емоционално нестабилен, тъжен, дори депресиран. Колкото и железен мъжкар да си, животът може да ни изненада и да ни лиши от цялата стабилност, която околните са свикнали да виждат в нас.

Причината – доста често забравяме да обръщаме внимание на психическото си здраве и изобщо забравяме да обръщаме внимание на себе си. Днес ще се опитам да ви дам някои съвети за това как да се грижите за вашите емоции, чувства и психика.

Колкото и банално да ви прозвучи, за да се чувствате добре, е нужно да се храните добре. Не е лошо да промените вредните хранителни навици и разбира се, да не пропускате да се храните. Ако не разполагате с достатъчно време през деня, пригответе менюто си от вечерта.


Лекари алармират: "Бързата храна" вреди на мозъка и носи риск от диабет

Отделете си поне 20 минути сутрин, в които да хапнете, да пиете кафе, да подишате чист въздух и да си вземете обяда. Също така е много важно да хапвате плодове и зеленчуци. Балансираното хранене ще помогне на физическото ви здраве, а заедно с това и на психическото! Старайте се да приготвяте сами храната си, това ще ви успокоява, а и ще направите нещо хубаво за себе си.

Хората са казали: „Чист дом – чист ум“. Опитайте се да отделите време поне 2 пъти седмично да почиствате дома си. Ако можете да го правите всеки ден – още по-добре. Ако обаче нямате тази възможност, 2 дни също са достатъчни.


Това ще ви помогне да се освободите от негативната енергия, която сте пренасяли в дома си. Също така ще се почувствате освободени, ще ви е чисто, ще ухае приятно и със сигурност ще повдигне настроението ви. Пускате си любимата музика и… действайте. Съчетавате полезното с приятното.

Също така, за да сте чувствате добре, ви трябва хоби. Нещо, което обичате да правите и да запълвате свободното си време. Без значение дали ще бъде някакъв вид спорт, рисуване, танци или… ако щеш дори плетене на една кука. Тези 2-3 часа ще бъдат вашето време, в което ще сте със себе си и ще занимавате с любимото нещо. Това ще повдигне настроението ви и ще ви изкара от ежедневните мисли и тревоги.

Много важно е да отделяте време на себе си. Разхождайте се, излезте с приятели, разнообразете. Пуснете си филм или любимия влогър. Слушайте музика или четете книжка. Просто правете нещо, което ще ви бъде приятно и ще разсее съзнанието ви.

Най-важното нещо за доброто психическо здраве е да обичате себе си. Да се научите да оставате сами с мислите си, да разсъждавате над проблемите и да вземате решения. Вътрешният баланс е на първо място, само така ще съумеете да постигнете хармонията, за която мечтаете!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *