шум в ушите
Евтини самолетни билети

Денят ви изглежда нормален и спокоен. Поне докато не дойде моментът за сън. Пълно спокойствие и тишина. Прекъснати от досаден звук в ушите, който не спира.

Какво е това и защо се случва? Този досаден звук си има име. Нарича се “тинитус” или “шум в ушите”. Според учените това е сензоневралната реакция на мозъка при увреждане на ухото и слуховата система.

Шумът може да бъде периодичен или непрекъснат. Някои хора го намират за нетърпим, докато други не се притесняват от него до влизането им в тихо помещение.


шум в ушите

Някои го описват като звънене, други като бръмчене, щракане, пулсиране или свистене. Шумът в ушите обикновено е резултат от вид загуба на слуха.

Мозъкът разпознава липсата на определени звуци и ги добавя обратно. Събрахме някои от най-честите причини за това неприятно състояние и начините да се погрижите за него.

1. Силна музика

Да, неслучайно телефонът ви ви предупреждава, че не е хубаво да слушате музика през слушалките си на макс. Пренебрегването на това предупреждение води до частично намаляване на слуха и шум в ушите. Нарича се временно изместване на прага и отшумява за до 72 часа. Ако работите на място със силни звуци, ползвайте тапи за уши.

2. Твърде много ушна кал

Ушната кал не е в ушите ни без причина. Тази гъста, лепкава субстанция ги предпазва и има антибактериални свойства. Натрупването ѝ обаче може да доведе до загуба на слуха, а оттам и до шум в ушите. След внимателното им почистване от ваша страна или от специалист, слухът обикновено се подобрява и шумът изчезва.


3. Инфекция на ушите или синусите

Настинката, инфекцията на ушите или синусите може да причини шум в ушите ви. Синусовите инфекции обикновено създават необичайно налягане в средното ухо, което влияе на слуха и води до шум в ушите. Ако подозирате, че страдате от ушна или синусова инфекция, потърсете лекарска помощ.

4. Прием на лекарства

Шумът в ушите може да е страничен ефект от приема на някои лекарства – антибиотици, противовъзпалителни, диуретици. Лекарствата на основата на хинин също могат да доведат до шум в ушите. Консултирайте се с лекар, ако забележите такава закономерност.

5. Нараняване на главата

Често удряме главата си и после забравяме за това. Но не всеки удар се оказва безобиден. Някои могат да доведат до натрупване на секрети зад тъпанчето, което отшумява след около шест седмици. При сътресение на мозъка може да получите и сътресение на вътрешното ухо, което да доведе до частична загуба на слуха, виене на свят или звуци в ушите. Тези вторични травми обикновено се възстановяват спонтанно. Но е хубаво да потърсите лекарски съвет.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.