Какво да правите, когато не можете да заспите?

Сънят е съществена част от живота. И то с основателна причина. Когато ви липсват количеството и качеството на съня, вие ставате “гостоприемни” за множество проблеми, сред които диабет тип 2, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия.

Дори ако спазвате всички основни правила за добър сън (редовни упражнения, избягване на алкохол преди лягане, спане при по-ниски температури и поддържане на стаята тъмна и тиха), той пак може да успява да ви се изпълзне.

За щастие, това не винаги е причина за безпокойство. Разликата от безсъние до безсъние е стресът, който избирате да вложите в ситуацията. Сигурното е едно, ако не спите добре, не трябва да отлагате решаването на проблема. Ето няколко неща, които трябва и не трябва да правите в такава ситуация.


Просто се насладете на почивката

Може да си мислите, че няма никакъв ефект, ако просто затворите очи и лежите в леглото, но истината е, че този вид почивка е изключително полезна от физическа и психологическа гледна точка. Почивката е начин да накарате тялото и ума си да се отпуснат. Ако не можете да заспите, забравете за усилията да го направите и се почувствайте комфортно, дори от това да сте будни в леглото. Мислете си за положителни неща, медитирайте, просто се наслаждавайте на това, че почивате.

Стойте далеч от екраните

Ако сте се въртели дълго време, а сънят все още не ви навестява, твърде вероятно е да посегнете към дистанционното или телефона си, но недейте. Игнорирайте всеки възможен източник на така наречената “синя светлина”, тъй като тя потиска производството на мелатонин, хормонът, който регулира циклите “сън-бодрост”.


Използвайте леглото си само за сън

Една от най-големите грешки е използването на леглото за нещо различно от спане. Единственото допустимо изключение е секс. Лягането между чаршафите трябва да е ясен сигнал, че е време за сън. Ако правите други неща в леглото си, като дълго гледане на телевизия, работа на лаптопа или хапване, мозъкът ви ще започне да свързва мястото за почивка с неща, различни от това, за които е създадено.

Ставайте от леглото, ако не можете да заспите

Независимо дали имате проблеми да се унесете в страната на сънищата или да се върнете обратно там, след като се събудите посред нощ, най-добре е да станете от леглото. Според експерти, ако не заспите 20 минути след като сте си легнали, трябва да станете и да се отдадете на някаква релаксираща дейност, която не изисква много енергия и може да се случи на приглушена или никаква светлина: четене, медитация, дълбоко дишане. И в никакъв случай не гледайте часовниците. Наблюдаването на стрелките или на смяната на цифрите, може само да увеличи напрежението от това, че не заспивате и да удължи времето, необходимо за преминаване от будно състояние към сън.

Това, което наистина трябва да запомните е, че няма нищо фатално в това да не можете да заспите веднага или да се събуждате през нощта. Просто се случва. Най-трудно е усилието, което трябва да положите, за да преодолеете обратния вид мислене. Повечето хора не искат да го правят. Искат хапче или някакъв лесен трик, а не искат да достигнат до същината на безсънието и факта, че то е следствие от нещата, които ви се случват преди да дойде време за спане.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.