Нелекуваният гастрит може да доведе до рак на стомаха

стомаха

Хроничният гастрит може да доведе до рак на стомаха, ако не се лекува. Това написа в своя Instagram профил едно от най-големите светила в гастроентерологията д-р Марат Зинатулин от Русия.

В статията си лекарят изброява различни видове хроничен гастрит. Той посочва, че според изследванията 80% от тях са получени, посредством бактериални инфекции на стомашната лигавица.

Появата на автоимунен или рефлуксен гастрит е свързана с неправилно хранене и пренебрегване на заболяването.

Развитието на гастрит се наблюдава и при продължително използване на противовъзпалителни лекарства, алкохол, тютюнопушене, пикантни и мазни храни. Според гастроентеролога се развива повърхностен гастрит, който уврежда стомашната лигавица.

На по-късен етап преминава в атрофичен, който от своя страна намалява броя на нормалните жлези в червата. По-нататъчният процес се характеризира с нарушен растеж и мутация на клетките в стомаха, а това в крайна сметка да доведе дори до рак.

Зинатулин подчертава, че на възраст от 50-60 г. общо четирима от сто души страдат от рак на стомаха поради нелекуван гастрит. В същото време лекарят отбелязва, че развитието на рак е невъзможно в нормална среда и силно препоръчва лечението на гастрита и периодични профилактични прегледи.

Той е категоричен, че стомашният лимфом, образуван от продължителни възпаления, е напълно лечим само чрез премахване на бактериите в стомаха.

Съветът му е при оплаквания и установяване на гастрит, пациентите да изискват от лекуващия лекар освен лекарствата и специална диета, която е много важна за пълното излекуване на заболяването.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *