Ноември + мустак = Моември

Ноември е месецът на мустаците и световната борба с рака на простатата. Това е най-често срещаното раково заболяване при мъжете.

Всяка година у нас от рак на простата се разболяват над 1000 нови пациенти. Един от най-големите проблеми е късното диагностициране на болестта.

Пускането на мустаци през ноември е израз на подкрепа в борбата с рака на простата.


Ноември + мустак = Моември

Символът на Моеври (ноември + мустак) са черни, симпатични, мъжествени мустаци. Но фокусът не са мустаците, а ракът на простата при мъжете над 50.

В света на всеки 3 минути един човек умира от рак на простатата. Коварното заболяване протича без болка, а симптоми са затруднено уриниране, болка, парене, кръв в спермата или урината. Ако се открие навреме, заболяването е 100% лечимо.


„Ракът на простата е най-често срещаното раково заболяване при мъжете в света. Ако ракът е в ранен стадий, то тогава можем да излекуваме пациента. Затова всеки мъж на 45 или на 50 трябва всяка година да се преглежда при уролог и да си прави кръвни тестове, които да покажат нивото на специфичните простатни антигени – дали са стабилни или се увеличават. Само уролог може да изследва простата ви. Ако ракът бъде открит рано, е лечим. При късна диагностика, болестта е смъртоносна“, обясни проф. д-р Йенс-Уве Щолценбург, главен консултант и ръководител екип лапароскопски операции в столична болница.

За разлика от отворената операция, лапароскопската хирургия се извършва почти без разрези. Болничният престой е съкратен до 1-3 дни, а усложненията са сведени до минимум.
Пациентът се възстановява бързо и лесно се завръща към обичайния си начин на живот, обяснява проф. Щолценбург.

„Рисковите пациенти са тези, които в семейството си са имали болен от рак на простата – например бащата или сина. Според статистиката рискът при тях да се разболеят е по-голям. В Германия например всяка година имам  нови 65 000 пациенти. Така че всеки мъж може да се разболее от рак на простата. Затова както жената ходи редовно на гинеколог, така и мъжа трябва да се преглежда при уролог“, допълни проф. Щолценбург.

Всеки може да пусне мустак през ноември, но и да дари средства за кауза. Още през 2003 г. трима приятели от Мелбърн, Австралия решават да заострят вниманието на обществото към две пренебрегвани опасности, които дебнат по-силния пол – рака на простатата и депресията.

Досега в световната инициатива Моември повече от 4 милиона Мобратя и Мосестри от 21 страни са дарили над 560 милиона долара за каузата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.