коронавируса

Британското издание на Daily Mail официално съобщава за появата в Южна Африка на силно мутирал и потенциално особено опасен вариант на SARS-CoV-2. Новината беше потвърдена от Националния институт по инфекциозни болести на Южна Африка.

В шиповия протеин на този коронавирус, регистриран под индекс B.1.1.529, са преброени 32 мутации – значително повече, отколкото във всеки друг изолат. Той бързо се разпространява в Южна Африка, а в централната провинция на страната вече е станал доминиращ, измествайки Делта варианта.

Учените са шокирани от характеристиките на B.1.1.529. Вирусологът Том Пийкок от Imperial College – Лондон, в коментар за Daily Mail нарича комбинацията от мутации в новия вариант „ужасяваща“. Според него той може да е „по-лош от всички останали“, включително доминиращия в света „Делта“.


Ковид-19

Експертът се опасява, че поради толкова голям брой мутации в шиповия протеин, щамът „Ботсвана“ ще може да се измъкне от неутрализиращите антитела на присадените и моноклонални антитела, използвани за лечение на Ковид-19.

Южноафриканската мрежа за геномно наблюдение (NGS-SA) съобщава, че според актуализираните данни в централната провинция Гаутенг, където се намират най-големите градове в страната – Йоханесбург и Претория, до средата на ноември B.1.1.529 напълно е заменил Делта варианта и сега бързо се разпространява в други провинции.

„Технически това може да означава, че новият вариант в Южна Африка е около пет пъти по-инфекциозен от Делта. Откритите случаи и положителните резултати от тестовете се увеличават бързо, особено в Гаутенг, Северозападната провинция и Лимпопо“, пишат в уебсайта на Южноафриканския национален институт за инфекциозни болести (NICD).

Вирусолозите се мъчат да установят откъде е дошъл новият мутант. От Южноафриканския институт предполагат, че множество промени в генома на SARS-CoV-2 преди това са били многократно откривани в проби, взети от пациенти с хроничен имунодефицит. Вирусът в телата им може да остане в продължение на месеци, като постепенно натрупва мутации и не отговарят на правилния отпор от имунната система.


Такъв сценарий вече се е случвал в случая с опцията „алфа“. Затова учените предполагат, че „хипермутантът“ е възникнал в резултат на продължителна инфекция при пациент с отслабена имунна система, вероятно със СПИН.

„Не е изненадващо, че нов вариант беше открит в Южна Африка“, казва професор Адриан Пурен, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на NICD. Според него причината е, че в страната има голям брой заразени с ХИВ, много от които дори не знаят за диагнозата си.

В същото време секвенирането на РНК от PCR-позитивни проби за коронавирус се извършва в много малък брой случаи. В четвъртък Министерството на здравеопазването на Южна Африка обяви, че според техните изчисления разпространението на новата версия е започнало с две „горещи точки“ – Университета в Претория и Технологичния университет „Tshwane“, а клъстерните огнища сред младите хора се превърнали в първични огнища.

Учените се надяват, че толкова голям брой мутации могат да работят срещу самия вирус, което го прави нестабилен. Затова все още не е ясно дали новият щам ще се превърне в глобален проблем или всичко ще бъде ограничено до региона на Южна Африка.

Ковид-19

„Това е проблем, който не е за подценяване и трябва да се следи отблизо в този момент. И няма нужда от предварителни истерии, докато честотата на случаите не започне да нараства“, казва генетикът от Университетския колеж в Лондон Франсоа Балу. „Трудно е да се каже само като се гледат мутациите“, обяснява и професор Лорънс Йънг, вирусолог от Медицинския факултет на Университета Уороик.

„Вирусите се променят в резултат на мутации и се очаква с течение на времето да се появят нови варианти на коронавируса. Следователно няма нужда да се паникьосвате“, препоръчват в Twitter от Националния институт по инфекциозни болести на Южна Африка.

Д-р Мишел Грум, ръководител на наблюдение и реакция на общественото здраве в NICD, казва, че здравните власти са в повишена готовност и дават приоритет на секвенирането на положителни проби от Ковид-19. Тя подчертава, че въпреки появата на нови варианти на коронавируса, значението на нелекарствените интервенции остава непроменено и призовава всички да се ваксинират, да носят маски, да практикуват хигиена на ръцете, да поддържат дистанция и да се събират само в добре проветриви помещения.

„Индивидуалното спазване на превантивните мерки може да окаже голямо влияние върху ограничаването на разпространението на нов вариант. Ваксинацията и предишната инфекция осигуряват добра защита срещу развитието на тежко заболяване и въпреки че броят на случаите може да се увеличи в бъдеще, се очаква, че броят на хоспитализациите и смъртните случаи няма да се увеличи значително в сравнение с предишните вълни“, се казва в изявление на NICD.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.