Отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса

По традиция всяка година третият четвъртък от месец ноември се посвещава на Международния ден за борба с рака на панкреаса.

А лилавата панделка е приета като символ на деня и знак на подкрепа за болните с рак на панкреаса. Този месец поставяме на фокус грижата за здравето и важността на превенцията и ранната диагностика на болестта.  

През последните години броят на пациентите, диагностицирани с рак на панкреаса, нараства с бързи темпове и се предполага, че тенденцията ще продължи. Затова навременната диагностика е от решаващо значение. 


От друга страна, бързите темпове, с които расте броят на заболелите, изисква и бързо намиране на ефективно лечение. Водещи научно-изследователски центрове очакват пробив в лечението на карцинома на панкреаса в следващите няколко години и работят активно за създаването на нови медикаменти, които да увеличат преживяемостта и да подобрят качеството на живот на пациентите.

панкреас

Панкреасът или задстомашната жлеза е един от най-малките органи в тялото на човека и има както екзокринна (храносмилателна), така и ендокринна (хормонална) функция. Пълноценният и правилно функциониращ панкреас изпълнява две важни функции.

Той произвежда храносмилателни ензими за разграждане на мазнини, въглехидрати и протеини. Заедно с това секретира хормони, които регулират здравословните нива на кръвната захар. 

Карциномът на панкреаса е заболяване, при което здравите клетки в панкреаса спират да функционират правилно и нарастват неконтролируемо, като формират тумор. Когато туморът нарасне, той може да повлияе функцията на панкреаса, да засегне близки органи и да се разпространи в други части на тялото.

За да се справим с болестта, е необходимо да я разпознаем навреме. За съжаление симптомите в началото са неспецифични, а понякога може и да липсват. Сред част от симптомите, които са характерни, са жълтеница, болки в корема, гадене и повръщане, липса на апетит и загуба на тегло.


Важни фактори за превенция и ранна диагностика на заболяването са здравословното хранене и начин на живот. За да поддържаме панкреаса си здрав, е добре да наблегнем на храни, богати на протеини, с ниско съдържание на животински мазнини и с високо съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти (като постни меса и риба, варива, млечни алтернативи като ленено и бадемово мляко и цитрусови плодове).

Определена роля играе и намаляването на нивата на стреса и забързаното темпо на живот. Или с други думи – поставете здравето си на първо място просто защото е незаменимо. Нека преобразим света в лилаво в подкрепа на болните с рак на панкреаса и да повишим информираността за това заболяване.

През 2000 г. e учреден Международният ден за борба с рака на панкреаса с цел да повиши осведомеността за болестта и да помогне на хората, засегнати от нея. Ноември е месец на образование и вдъхновение за общности, които са засегнати от рак на панкреаса навсякъде по света. Това е нашата възможност да хвърлим светлина върху тази болест, да издигнем гласовете си, за да повишим осведомеността и да поканим другите да отговорят на нашия призив за действие.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *