слънчеви очила
Евтини самолетни билети

Този малък аксесоар, който почти всеки използва през летните месеци, реално спасява и защитава очите ни от редица болести. Разбира се, говорим за очила с доказана UV защита и закупени от специализирани магазини.

Макар и невидими за човешкото око, ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да нанесат сериозни заболявания на кожата и очите ни. Трите типа лъчи са UVA, UVB и UVC. Първият тип се приема от окото, без да го дразни.

Напоследък възникват спорове дали UVA не са вредни за очите и не са фактор за някои възникващи впоследствие заболявания. На този етап обаче конкретни доказателства за това няма. UVC също са безопасни, защото се поглъщат от горния атмосферен слой и по този начин не достигат до нас.


слънчеви очила

UVB са лъчите, които достигат до нас и без правилна защита, могат да ни нанесат сериозни проблеми. Дори през зимата отраженията от слабата слънчева светлина върху сняг и лед, може да увредят окото, а при продължително стоене, без предпазване (до 12 часа) ще забележите как очите ви се зачервяват, сълзят и парят. Комбинацията със студен вятър допринася за т.нар. „снежна слепота“, която често се появява вследствие от непредпазване на очите през зимните месеци.

Кулминацията на UVB лъчите е през лятото, когато светлината е ярка, директна и безпощадна към кожата и очите ни. Учените твърдят, че ежегодното излагане на силно слънце, без да са взети навременни мерки за защита, може да доведе до редица сериозни болести, които се появяват след години. Пример за такъв проблем е катаракта (бавно потъмняване на очните лещи). По-сериозните последствия включват образуването на тумори и рак на кожата.

За превенция и добра информираност на населението в Австралия и Нова Зеландия има създадени специални програми, които съветват хората как максимално да защитят кожата и очите си. Част от тези съвети са носенето на шапки, леки блузи с дълги ръкави (по възможност широки, за да може кожата да диша), както и слънчеви очила с доказана защита.

В Европа е създаден стандарт, който категоризира стъклата на слънчевите очила и позволява лесно ориентиране за вида и предназначението им. Съществуват пет категории, като нулевата бележи най-висока пропускливост на очилата. Тя не е подходяща за излагане под жаркото слънце. Категория 1 се препоръчва при лошо и мъгливо време, 2 е подходяща, когато UV лъчите не са толкова парещи все още, а 3, 4 и 5 са с най-ниска пропускливост.


4 е категорията, която се препоръчва и при сняг, но не и при шофиране (заради силно затъмнените стъкла). 5 е най-високата категория, която пропуска под 4% от слънчевите лъчи. Подходяща е за хора, които имат силна и непоносима чувствителност към светлина. Не се препоръчва за шофьори, отново заради силно затъмнените лещи.

Независимо от категорията за пропускливост на стъклата, не забравяйте, че защитата винаги трябва да е 100% до 400 nm. Ще се ориентирате по маркера UV-400. Ако забележите надпис CE, то може да сте спокойни, че очилата ви са със спазени европейски изисквания относно филтрирането на лъчите.

Не се заблуждавайте, ако виждате надписа UV-400 и в магазините, където продават евтини слънчеви очила. Този знак не гарантира, че те наистина са ефективни. Трябва да съмнявате във всеки чифт очила, ако те са на стойност около 20 лв. Много често защитата им е частична или напълно липсва. Така вместо да защитите очите си, вие ще предизвикате още повече дразнене.

В специализираните магазини освен по-добър избор може и да измерите степента на защита. Посредством модерна апаратура, консултантите бързо ще ви информират колко качествена е реално защитата във всеки чифт.

слънчеви очила

Съвети за очила при шофиране:

  • За шофьорите не се препоръчват розови, сини и всички други видове стъкла, които променят цветовете и възприятието. Най-подходящи са кафявите или червено-кафявите, които успокояват окото и увеличават контраста.
  • При шофиране и движение не залагайте на слънчеви очила с повече от 85% затъмнение. Рискът от неприятни инциденти е в пъти по-голям, когато носите такъв тип стъкла.

Подходящ избор за шофьорите са очилата с поляризиращ ефект. На пръв поглед може да не изглежда, че има разлика от обикновените слънчеви очила, но вграденият поляризиращ филтър (често кафяв, сив или сиво-зелен на цвят), успява да премахне различни отблясъци и отражения, които могат да доведат до разсейване и неочаквани инциденти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.