Да се върне или не казармата в България?
Евтини самолетни билети

Много мъже си спомнят за редовната наборна служба в България.

Едни разказват интересни истории, които се свързват с пиене на бира и пушене на цигари, но други по-скоро съжаляват, че са пропилели времето си в изпълнение на военната си служба.

По-долу ще дадем аргументи в полза на връщането на казармата, както и ще споменем какви се негативите от подобен вид възможност.


Защо е по-добре да се върне казармата у нас?

Много хора са на мнение, че наборната военна наборната военна служба, има възпитателен характер за младите мъже и ги кара да гледат на живота по-отговорно. Често слушаме мнения, че казармата може да противодейства на младите хора да взимат наркотици и да безделничат, както се случва в наши дни. Мнозина се изказват по темата и си спомнят с умиления за наборната военна служа, която учеше момчетата на ред и дисциплина в ежедневието.

Редовна военна служба е имало по време на Княжество Българя, Царство България, Народна Република България и немалко време от съществуването на Република България след падането на комунизма. Едва на 31 декември 2007 с решение на 40-ото Народно събрание отпада задължителното влизане на наборници за изпълнение на техните военни задължения.

Не можем да бъдем категорични доколко полезна е казармата за младите хора, тъй като съжденията по темата не са еднопосочни. Разбира се, трябва да признаем положителните страни от възпитателен характер, каквито, за съжаление, няма нито в училище, нито у дома.


Какви са минусите на редовната военна служба?

Ако трябва да бъдем реалисти, не бива да пренебрегваме факта, че много от т.нар. наборници, които се подвизаваха в българските поделения, не бяха готови за войници и така и не успяха да се приспособят към този начин на живот. Освен това държавата нямаше необходимия ресурс за поддръжка на бази, кадри, персонал и прочие. Много млади момчета попадаха на места, на които не им беше мястото, а от това получиха трайни психически травми за цял живот.

С оглед на това решението за професионална армия изглежда много по-добре. Все пак идеята е да съществуват боеспособни кадри, а не неопитни хора, които нямат никакви качества. Не на последно място поставяме и нискокачествената подготовка, която наборниците получаваха. Днес няма задължителна казарма, но не бива да се възмущаваме, а да търсим позитивните страни на това решение, а те не са никак малко, както всеки сам може да се досети.

Обобщителни думи

В обобщение ще кажа, че няма категорично становище по въпроса, да се върне ли редовната военна служба в България или е по-добре нещата да останат, както са сега. Някои политици преди време тръгнаха да възобновяват казармата, но ми се струва, че си правят сметки без кръчмар…Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.