Родителска дилема: как да спазваме правилата, които сами поставяме на децата си?

Резултатите от ново проучване разкриват, че 61% от родителите се затрудняват да бъдат пример за подражание за децата си и понякога не спазват правилата, които са поставили за своите малчугани.

В същото време повече от половината родители (54%) се опитват да създадат здравословни дигитални навици и правила за всички членове на семейството.

От ранна възраст децата са склонни да копират поведението и навиците на възрастните във всички области на живота, включително отношението към цифровите устройства.


Родителска дилема: как да спазваме правилата, които сами поставяме на децата си?

Освен това много деца получават първото си устройство в ранна възраст – според същото проучване 68% от децата получават устройства преди деветгодишна възраст. Като се има предвид това, родителите трябва да бъдат пример за подражание при използването на технологии, ако искат да положат основите на здравословни цифрови навици още от детството.

Резултатите от проучването показват също, че родителите възприемат нормите на поведение като различни за себе си и за децата си. Например почти половината (48%) от анкетираните признават, че прекарват от три до пет часа на устройства всеки ден, а мнозинството (62%) смятат това време за нормално.

Що се отнася до децата, почти половината (48%) прекарват същото време на устройства като родителите си – от три до пет часа дневно. Но въпреки това повече от половината възрастни (53%) биха искали децата им да прекарват по-малко време на устройства – до два часа.

В някои сценарии респондентите смятат, че определено поведение е приемливо за тях, но не и за децата им. Например 37% от възрастните смятат, че е нормално да се споделят снимки на членове на семейството в социалните мрежи. Напротив, по-малко от една четвърт (24%) от родителите смятат, че това е приемливо за децата им.

Освен това 22% от анкетираните смятат за разумно да пропускат обаждания и да изключват телефона си, за да не може никой да се свърже с тях. Само 10% от родителите обаче смятат, че подобно поведение е приемливо за децата.


„Цифровото потребление оформя отношенията между родителите и децата и, което е по-важно, оказва влияние върху развитието на детето. Проучванията показват, че бебетата развиват проблеми с храненето и съня, например, когато родителите използват цифрови медии паралелно, докато се грижат за тях. Това е сериозен признак за зараждащо се разстройство на привързаността. Децата се учат чрез подражание.

Ето защо винаги трябва да вземате предвид какво конкретно виждат децата. Дали родителите им винаги държат смартфона си в ръце или дори на масата, когато се хранят? Нека не забравяме, че родителите винаги дават пример на децата си.

От гледна точка на семейната терапия медийната грамотност в семействата е много важна тема. Тя е важна и за доброто развитие на децата.

Все пак трябва да обърнем внимание, че смартфонът съществува в този си вид едва от последното десетилетие и е станал жизненоважен в нашето ежедневие. Ето защо често не е толкова лесно да го използваме съзнателно и най-вече да запознаем децата с него. Зависимостта ни от телефоните е причината, поради която е още по-важно тази тема да бъде разяснена на първо място на всички нас.

Освен това съществуват и изпитани правила за поведение при потреблението на цифрови медии в семействата, които са много полезни. Най-важното за всички родители е да продължават да говорят с децата си за използването на медиите“, коментират Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската практика Liebling + Schatz.

мрежите

За да помогнете на децата да прекарват времето си в интернет по сигурен начин, можете да:

  • Сърфирайте и учете заедно. Вижте къде децата прекарват времето си онлайн и проучете как най-добре да ги предпазите.
  • Да обмислите изтеглянето на приложения за родителски контрол и да обсъдите тази тема с детето си, за да му обясните как работят тези приложения и защо се нуждаят от тях, за да останат в безопасност онлайн.
  • Участвайте в онлайн дейностите на децата от ранна възраст, за да се превърнат те в норма и за да можете да ги „наставлявате“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.