Местопрестъпление: Античност
Евтини самолетни билети

Престъпността съществува от самото възникване на човечеството. Човешката история разказва притчи за ярост и омраза, алчност и страдание, смърт и разрушение.

Нищо не ни позволява да надзърнем по-дълбоко в тъмната бездна на една отминала епоха от престъпленията, извършени в нея.

Това е „месец на убийствата“ по Viasat History – през всички векове и по целия свят. Без значение колко благополучен е бил периодът или приятен климатът, никога не е имало време без убийства.


Местопрестъпление: Античност
Започва от 4 октомври, всяка делнична вечер в 22:00 ч.

Mного престъпления от миналото са неразкрити до днес и извършителите не са заловени, тъй като не е имало доказателство срещу тях. В документалната поредица профайлъри, експерти по оръжията, генетици и историци използват съвременна криминалистика и експериментална археология, за да идентифицират престъпниците. Те успешно хвърлят светлина в мрака на историята случай след случай.

Случай: Убийството на фараона

Случай: Убийството на фараона

Рамзес III е един от последните фараони на Египет. Той умира в 1156 г. пр. Хр. и е положен в гробница KV11, която сам издига. Навремето нямало индикации, че Рамзес не е застигнат от естествена смърт, но преглед на мумията му от съвременни криминалисти показва, че фараонът е бил убит.

Макар и великолепен архитект и воин, Рамзес не управлява гладко. Като всички фараони, той има няколко съпруги и множество наследници, сред които отчита 13 синове като годни да наследят трона, което е посочено на барелеф на погребалния му храм.

Рамзес обаче пропуска да укаже линията на наследственост, така че остава неясно кой ще се възкачи на трона, когато умре. Според един папирус една от жените на Рамзес решава да убие владетеля, за да може нейният син да наследи трона. Оказва се, че намира доста съмишленици в това си начинание.


Макар че според историческите сведения Рамзес узнава за плана на конспираторите и ги наказва, съвременен компютърен томографски анализ на мумията да показва, че гърлото на фараона е било прерязано.

На убийците му обаче не им се разминава: през XIX век е открита странна мумия, свързана с двора на Рамзес, която обаче не може да бъде разпозната. Поради изражението на агония на лицето му, се смята, че мъжът не е умрял от естествена смърт, а ДНК тест на мумията показва, че това действително е син на Рамзес – вероятно участникът в заговора за убийството на фараона. Така модерната криминалистика показва, че както плановете за убийство на Рамзес се осъществяват, така и синът му, участвал в тях, бива наказан.

Екзекуции, от които те побиват тръпки, безжалостни палежи и жестоки убийства по време на грабеж: историята обича да се повтаря! Престъпления, които причиняват смут преди хиляди години, сега лесно могат да бъдат разгадани с помощта на съвременната наука. Някои от тези потресаващи истории са разкрити в „Местопрестъпление: Античност“ – нова поредица в пет части по Viasat History от 4 октомври.

Железопътни убийства

Железопътни убийства
Започва от 11 октомври, всяка делнична вечер в 22:00 ч.

Железниците преобразяват Великобритания – релсите свързват градове и села. Те променят начина на живот завинаги, но имат и тъмна страна. Технологичната революция предлага нови възможности за най-древното престъпление.

В поредицата изследваме най-известните убийства, случили се по британските железопътни линии. Водещият Никълъс Дей ни води в света на убийците и виждаме как полицейската изобретателност и ранната криминалистика са помогнали да бъдат изправени пред правосъдието. Историите за убийците и техните жертви идват от досиетата на Скотланд Ярд и Железопътна полиция. Запознайте се с кървавата история на британските железници.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.