За дълъг живот - умна жена

Дори и най-независимите и честолюбивите от нас, ако се замислят малко, ще си признаят, че до голяма степен, животът им и решенията, които взимат, се влияят от дълбоко скрити, приети от обществото и уж отричани стереотипи.

Обикновено приемаме, че жените основно се интересуват от парите на своите партньори. За мъжете пък се смята, че избират половинката си по външния вид. Не е нужно да е умна… или поне в началото.

Лорънс Уейли, професор от Абърдийнския университет, който от дълго време изучава деменцията, съветва: „Ако един мъж иска да живее по-дълго, трябва да си вземе умна жена“. За да изучат връзката между интелигентността и деменцията, учените изследвали мъже близнаци и влиянието на партньорите им върху стареенето и душевното им здраве.

Резултатът е, че някои мъже, които живеят с по-малко интелигентни жени показали признаци на деменция по време на експеримента. Мъжете, женени за по-умни жени, нямали подобни симптоми. Остава загадка защо много интелигентни жени просто не могат да открият правилния партньор. Умните мъже от друга страна изглежда нямат подобен проблем.

Изследователи от Варшавското училище по икономика установили в експеримент, че това не са празни приказки. При проведено проучване 554 необвързани души трябвало да говорят помежду си в продължение на 4 минути. След това трябвало да оценят партньора по отношение на привлекателност и интелигентност и да решат дали биха искали да го срещнат отново.

Учените стигнали до обезсърчаващо заключение: колкото по-умна е жената, толкова по-малко атрактивна е тя за мъжете. Твърде интелигентните жени трябва да са много красиви, за да имат шанс.

Впечатлението, че интелигентните жени понякога трябва да се правят на тъпи за да не потискат потенциалните си партньори се потвърждава от учените. Според проведения експеримент с бързите срещи жените виждат нещата малко по-различно. Мъже, които не били визуално привлекателни можели да балансират шансовете си с високо ниво на интелигентност.

Интересно, тъй като едно и също качество се оказва минус за единия пол, но плюс за другия.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.