Какво да правим след раздяла?

Раздялата с любимия човек е сложен етап. Без значение от пола и възрастта преживяването на раздяла винаги е съпроводена с най-различни негативни емоции – тъга, гняв, самосъжаление.

Според психолози раздялата с любимия е едно от най-стресиращите преживявания в живота на човек.

Обикновено съветите за хора, преживяващи раздяла, се фокусират върху нещата, които не трябва да прави – „Не звъни на бившата си“, „Не ѝ пиши“, „Не бързай с нова връзка“ и т.н. Какво обаче остава да направим, ако преживяваме раздяла?


тренировките

Бъдете активни

Един от най-сигурните начини да не изпаднете в депресия след раздяла е именно да бъдете активни. Отдайте се на работа, занимавайте се със спорт, впускайте се в нови начинания. Не позволявайте да останете на едно място без да се занимавате с нищо. Това определено е най-прекият път към депресията.

Търсете нови възможности във всичко. Започнете нови проекти. Това е точното време да се отдадете на работа и спорт. Съберете мислите си и ги насочете към новото си начинание. Влагайте всичко от себе си в него.

Времето след раздяла е и точното време да се заемете със спорт. Изберете нещо, което ще ви допада и ще ви помогне да избегнете мислите за раздялата. Освен, че ще се поддържате в добра форма, ще имате възможност да се запознаете и с нови хора.


Почистете

Дайте си време преди да започнете да изхвърляте подред всичко от вече бившата си приятелка. Не е задължително да изхвърлите всички подаръци от нея, да изгорите всичките ѝ вещи и да я блокирате във всички социални мрежи още в деня, в който сте сложили края. Дайте си времето, което ви е необходимо да обмислите станалото, да го приемете и да продължите напред.

Когато това стане, е време да почистите дома, колата и… главата си. Приберете вещите ѝ и нещата, които съдържат силни спомени с бившата ви приятелка. Разбира се, на всички ни е ясно, че не можете ей така да изтриете от главата си моментите заедно. Това обаче не означава, че трябва изцяло да се концентрирате върху миналото.

Опитайте се да ограничите контактите с бившата и избягвайте предметите, съдържащи емоционална памет… поне на първо време, докато раната е прясна.

Заемете се със себе си

Мобилизирайте се. В момент на раздяла хората се отдават на чувствата и започват да пренебрегват грижата за себе си. Разбира се, имате своето време да пострадате, но това не значи, че в този период трябва да се превръщате в брадясал клошар в начална фаза на алкохолизъм. Приемете раздялата като ново начало. Пътят ви все пак продължава напред. Насилете се да поемете напред. Загърбете миналото.

Концентрирайте се върху себе си и личностното си развитие. Усъвършенствайте уменията си, запишете се на курсове, придобийте нови квалификации. Това, освен че ще уплътни времето ви, ще ви помогне и да повишите самочувствието си, което е особено важно след раздяла с любимата.

Не правете компромиси със себе си. Погрижете се за външния си вид. Направете си нова прическа, оформете брадата си, подновете гардероба си. Въобще правете неща, които ще ви накарат да се чувствате добре и ще повишат самочувствието ви.


Имате хоби? Обичате футбол – идете на мач с приятели. Риболовът винаги ви се е струвал интересен – сега е най-подходящият момент да отидете за риба. По душа сте екстремен тип, но никога не сте пробвали нищо такова – това му е времето. Периодът след раздяла е най-добрият за силни емоции и нови преживявания.

Общувайте

Помните ли онзи приятел, който все ви кара да излизате, а на вас все не ви се ходеше никъде. Сега е моментът да излезете с него. И не само с него – с всички. Излизайте с различни компании, общувайте с повече хора. Не се затваряйте вкъщи с дни на загасена лампа. Не забравяйте, че преживявате раздяла, а не се превръщате в граф Дракула.

Простете

Простете. Простете първо на себе си, а след това и на бившата си половинка. Каквото и да се е случило между вас, опитайте се да не търсите вина нито в себе си, нито в другия. Не се оставяйте на гнева и не си позволявайте да се самосъжалявате. Приемете, че това е най-добрият път и за двама ви и се опитайте да поемете по него с възможно най-малко негативни емоции.

Какво да правим след раздяла?

Невъзможно е да се преструвате, че нищо не се е случило, особено ако този човек е бил част от живота ви дълго време. Не забравяйте обаче, че сте големи хора и трябва да приемете нещата като възрастни. Дайте си необходимото време да приемете случващото се, да го премислите и осъзнаете напълно, но не оставайте да тъпчете на място завинаги. Гледайте напред и вярвайте, че предстои по-добро.

Не се притеснявайте да срещате хора и да допускате нови жени в живота си, ако се чувствате готови за това. Времето е индивидуално за всеки. Не забравяйте да слушате сърцето си и да поставяте себе си на първо място.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *