кожата

Ако имате суха, сърбяща и лющеща се кожа, знаете колко некомфортно може да бъде това състояние.

Люспите, сърбежа и дразненето могат да се появят във всеки един момент и да останат в продължение на месеци. Все по-голяма част от мъжете в наши дни страдат от кожни проблеми.

Но освен гените и факторите на околната среда, някои ваши навици могат значително да влошат това състояние и да доведат до много по-сериозни проблеми. Ето и кои са привичките, с които ще трябва да се разделите в името на кожата си.


1. Душ от време на време

къпането

Ако често пропускате банята или седите в потните дрехи след тренировка – трябва незабавно да прекратите това. Редовните душове помагат за омекотяване на кожата и премахват излишната мъртва кожа. Особено важно е да се къпете след тренировка. Потта съдържа сол, която може да изсуши и да раздразни кожата. За да сведете до минимум дразненето, къпете се с хладка вода и избягвайте абразивните ексфолианти. Нанесете лосион за тяло веднага след къпане, за да хидратирате и предпазите кожата. Подходящи са лосионите, съдържащи салицилова киселина, млечна киселина или урея, които действат като кератолитични агенти.


2. Отбягване на слънцето

потенето

Ако искате да избегнете раздразнението на кожата, малко слънце е по-добре от никакво. Излагането на UV лъчи има естествен имуносупресивен ефект. Всъщност тези лъчи действат облекчаващо и дерматолозите често предписват лечение с фототерапия. Ако решите да се излагате на слънце извън контролирана среда, първо се консултирайте с лекар. Прилагайте адекватна слънцезащита върху незасегнатите области и ограничете престоя си до 10 минути.

3. Хранене с високо съдържание на захар

Липса на апетит

Учените отдавна знаят, че храненето и състоянието на кожата вървят ръка за ръка. Но и да се храните здравословно, това може да не ви е от помощ. Дори хранителен режим с високо съдържание на наситени мазнини и прости захари може да предизвика кожни раздразнения. Въпреки че няма точно определена диета, справяща се с кожните проблеми, много хора намират облекчение, приемайки противовъзпалителни храни като сьомга, броколи, горски плодове и авокадо.


4. Стрес

Интензивното улично движение вреди на мъжката потентност

Задръстванията, мръсният въздух, напрежението в работата не само вредят на настроението ви, но и на кожата ви. Връзката между ума и тялото е изключително силна и когато психиката не е добре, това няма как да не се отрази и на тялото. Спете и спортувайте повече, помислете за добавяне на малко медитация или йога към ежедневието си. Отделяйте си време всеки ден, за да правите неща, които обичате.

5. Пушене

цигарите

Освен всички очевидни причини, поради които е нездравословно, пушенето повишава шансовете за раздразнение на кожата. При дългогодишните пушачи рискът от влошаване състоянието на кожата е двойно по-голям в сравнение с непушачите. Химикалите в обикновените и електронните цигари ограничават притока на кръв, което поставя тялото в състояние на стрес, което може да доведе до възпаление на кожата. Никотинът уврежда имунната система, карайки клетките на кожата да се изтощават и състаряват твърде бързо.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.