ябълковият оцет

Привържениците на ябълковия оцет твърдят, че пиенето му може да направи чудеса за цялото тяло: да изчисти акнето, да премахне пърхота, да лекува слънчеви изгаряния и дори да редуцира излишните килограми.

Според тях оцетната киселина, произведена по време на процеса на ферментация на напитката, може да помогне за контролиране на апетита и изгарянето на мазнини.

Съществуват проучвания, които подкрепят тези твърдения, а ние се постарахме да синтезираме всичко, което трябва да знаете, в следващите редове.


Какво представлява ябълковият оцет?

От производствена гледна точка ябълковият оцет всъщност е доста лесен за правене – нужни са само ябълки и мая, която дава тласък на процеса на ферментация. От хранителна гледна точка ябълковият оцет също не е сложен – една супена лъжица съдържа три калории, никакви протеини, почти никакви въглехидрати и нула мазнини.

Има ли ползи от ябълковия оцет?

Когато консумирате малки количества оцетна киселина чрез ябълков оцет, съединението може да активира метаболизма и да помогне на тялото да използва мазнините като форма на енергия, вместо да ги съхранява. Освен това оцетната киселина може да потисне апетита. Доказано е, че ябълковият оцет е най-ефективен при хранителен режим, богат на нишестени храни, тъй като киселината забавя храносмилането на нишестето. Това може да помогне на тези, които искат да отслабнат, защото бавното храносмилане носи ситост за по-дълго време. Съществуват и проучвания, които доказват, че пиенето на ябълков оцет преди приема на храни, съдържащи нишесте, поддържа кръвната захар стабилна, което намалява глада за сладко.


Наистина ли помага за сваляне на килограми?

Струва си да опитате, ако не търсите незабавни резултати. В случай, че приемате храни с високо съдържание на нишесте като картофи или ориз, можете да направите ябълковия оцет ежедневен предшественик на вашите ястия.

Колко ябълков оцет трябва да приемате?

Няма официална препоръчителна доза, тъй като изследванията за употребата на ябълков оцет са ограничени. Специалистите съветват смесване на една до две супени лъжици ябълков оцет с поне 500 мл вода и пиенето му преди хранене. Избирайте качествен или най-добре домашен оцет, който е без консерванти.

Какви са страничните ефекти на ябълковия оцет?

Консултирайте се със специалист и бъдете внимателни с приема на оцет, тъй като оцетната киселина в големи количества може да причини изгаряния на хранопровода или да разруши зъбния емайл. Диабетиците също трябва да внимават, когато приемат ябълков оцет, тъй като той може да взаимодейства неблагоприятно с някои от лекарствата им.

И не забравяйте, че няма вълшебна напитка или хапче, което ще стопи килограмите ви мигновено и без усилия. Най-добрият начин да отслабнете се крие в малките промени в начина ви на живот. Желанието, ограничаването на преработените храни, приемът на повече плодове и зеленчуци, движението, пълноценната почивка сред природата и спокойствието действат безотказно и няма как да ви навредят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *