Евтини самолетни билети

Технически, метаболизмът е процесът, чрез който тялото ви разгражда храна и я превръща в енергия. А нетехнически – това е процесът, който искате да ускорите възможно най-много, за да отслабнете.

До голяма степен метаболизмът е наследствен и се забавя с възрастта. Но много изследвания показват, че определени храни и дейности могат да го ускорят или забавят и съответно да променят количеството енергия, което тялото ви изгаря за определен период от време.

Показваме ви някои ежедневни навици, които биха дали полезен тласък на метаболизма ви.


1. Закусвайте

Сутрешното хранене стартира процеса и поддържа енергията ви през целия ден. Според проучвания пропускането на закуската е свързано с повишен риск от затлъстяване.

2. Включете кардио в тренировките си

Една интензивна аеробна тренировка помага за изгарянето на почти 200 допълнителни калории до 14 часа след натоварването. Кратките сесии на интензивно бягане или плуване действат много по-добре на метаболизма ви от дългите, но леки тренировки.

3. Избягвайте нощното хранене

Приемането на въглехидрати късно вечер води до метаболитни проблеми – увеличаване на кръвната захар, повишаване на теглото. Всички допълнително приети калории през нощта се съхраняват като мазнини, така че това хранене не ви е нужно.

4. Приемайте фибри

Според изследвания някои фибри могат да увеличат изгарянето на мазнините с около 30%. Препоръчителното количество е около 25 грама на ден.

5. Пийте повече вода

Пиенето на студена вода може да помогне в изгарянето на калории. Това се обяснява с факта, че организма ви започва да работи по-интензивно, за да затопли течността до нормална температура.


6. Приемайте желязо

Желязото е от съществено значение за транспортирането на кислорода, от който мускулите ви се нуждаят, за да изгарят мазнини. Миди, боб, чисто месо, спанак са сред добрите източници на желязо.

7. Спете повече

Дори и една вечер недоспиване може да забави метаболзима ви, намалявайки енергията, която изразходвате с до 20%. Освен това лошият сън повишава хормоните на глада.

сън

8. Смейте се повече

Само 10 минути искрен смях могат да ви помогнат да изгорите от 10 до 20% повече калории, в сравнение с това, ако сдържате емоциите си. Смехът понижава нивата на стрес и е полезен за сърцето.

9. Пийте по-малко алкохол

Алкохолът се приема като гориво от организма и той забравя да гори мазнините. Например, две чаши от почти всеки алкохол може да намали способността на тялото да изгаря мазнини с около 73%.

10. Яжте трудно смилаеми храни

Колкото повече трябва да дъвчете една хапка преди преглъщане, толкова повече енергия изгаряте. Приемайте продуктите в естественото им състояние, което изисква повече усилия за сдъвкване. Например, яжте повече ябълки, вместо да пиете ябълков сок.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.