Защо физическите упражнения са полезни?

упражнения

Умерени физически упражнения, които дори и мързелив човек може да прави, са полезни за здравето. Когато обаче семейството и работата искат все повече време, постепенно упражненията изпадат по-надолу и по-надолу в списъка с приоритетите.

Когато шефът настоява да се работи извънредно, а децата искат внимание, е трудно просто така да обуеш маратонките и да обясниш, че имаш нужда да поспортуваш. По-лесно е да си кажеш: „А, бе що да се напъвам чак толкова?“.

А всъщност да бъдеш физически активен е най-добрият начин да останеш жив и здрав достатъчно дълго, за да се радваш на семейството си и нещата, които правиш и ти доставят истинско удоволствие.

„Едва ли е новина, че упражненията подпомагат по-добрата работа на сърцето и белите ви дробове“, казва Стивън Блеър, професор в Университета на Южна Каролина. „Но вече започваме да разбираме, че физическата активност е профилактика на диабета, заздравява костите, намалява риска от някои видове рак и помага при борбата с депресията при някои хора“.

Ако все още не сте убедени, че трябва да станете от дивана, ето някои ползи за здравето, които, дори умерена доза физически упражнения, могат да ви донесат.

1. Подобряват холестерола

С възрастта холестеролът при мъжете става проблем. Така нареченият лош холестерол (LDL) се увеличава, а „добрият“ холестерол (HDL) постепенно намалява. За съжаление, точно тази комбинация е един от най-големите причинители на сърдечни болести. Излишният холестерол се наслоява по вътрешните стени на кръвоносните съдове и води до атеросклероза и инфаркти. Най-добрият начин да намалим лошия холестерол е диета с по-малко наситени мазнини – такива има най-вече в месото и млечните продукти с висока масленост. Единственият начин да увеличим добрия холестерол обаче са упражненията. Датско изследване от 2007 г. върху 4700 души показва, че упражненията повишават нивата на добрия холестерол с 4%. Може да ви изглеждат малко, но се оказва, че са напълно достатъчно, за да намалят значително риска от сърдечни болести.

2. Намаляват триглицеридите

Триглицеридите са мазнини в кръвта. Повишеното им ниво води отново до повишаване на риска от сърдечни болести. Същото вече цитирано датско изследване откри, че мъжете с най-висока физическа активност са и тези, които имат най-ниски нива на триглицериди.

3. Намаляват риска от високо кръвно

Вдигането на кръвното налягане повишава риска от сърдечни болести и инфаркт. За съжаление, с възрастта кръвното налягане се повишава. Но това не е задължително. Проучване от 2007 г. на Университета в Минесота проследява мъже и жени на възраст от 18 до 30 г. за период от 15 г. Колкото по-активни физически са участниците, толкова по-малък се оказва рискът да развият високо кръвно.

Още ползи за здравето от физическите упражнения
вижте в електронното списание © 10-те найКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *