България е домакин за втори път на Седмицата на мира

Организацията на обединените нации приканва всички държави и хора да почетат с прекратяване на военните действия Деня на мира и по други начини да го отбележат чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира.

Подготвена е цяла една седмица (19-25 септември) с поредица от събития на теми като силата на мира, значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира.

Обединени и вдъхновени, тази година Пробегът на мира, в тясно сътрудничество с Асоциация „Докосни дъгата“ и Дружество за ООН в България, организират редица инициативи, посветени на мира в различни формати: посещение на училища с цел приобщаване на децата към ценностите на хармоничното общество, посаждане на дръвчета на мира с посланици, концерт с арфа и ерху в изпълнение на виенски музиканти в София и Пловдив, изложба в софийското Ларго с детски живописни мечти за мир, оцветили в красиви багри 15 метра плат, групово тичане в парка, където всеки ще може да подържи факела на мира и да отправи своето пожелание за мир.


Официалното честване на международния ден на мира ще се проведе на 23 септември в Пазарджик, където специални гости ще бъдат футболната легенда Христо Стоичков, изтъкнати спортисти и официални лица. Церемонията ще включва връчване на наградата „Почетен факлоносец на мира“.

С нея се удостояват хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявявайки сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. След церемонията Христо Стоичков ще направи и първа копка на най-голямата „Градина на света“ в Европа – в Пазарджик.


Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство.

Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой – спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.