Сигурно знаете какво е “криза на средната възраст”. Ако не сте я преживели, то поне сте чували за нея.

Въпреки това много хора не разбират този период и имат твърде много недоразумения с него. Истината е, че средната възраст носи както възможности, така и предизвикателства.

В сравнение с други периоди на развитие като детство, юношество и зрелост – т.нар. средна възраст продължава по-дълго и включва по-разнообразни социални роли.


Съществуват по-малко проучвания за този период от човешкото развитие и затова учените имат ограничени наблюдения върху него и преживяванията, които го съпътстват. Трудно е да се определи точно кога започва и кога приключва и е индивидуално за всеки човек.

Средната възраст е периодът, в който хората заемат най-голям брой социални роли. Нормален човек в средна възраст обикновено има четири ключови такива – работещ или домакиня; съпруг или партньор; родител и пълнолетно дете.

Наличието на множество роли предоставя повече възможности за добиване на доходи, самочувствие, взаимоотношения и успех. Но в този период хората трябва да разпределят времето и енергията си между всички тях.


Рисковите фактори за заболявания през старостта, също се проявяват в средната възраст. Най-често срещаните са забавянето на метаболизма, наддаването на тегло и хормоналните промени.

Мъжете в средна възраст са по-склонни от по-младите мъже да развият сънна апнея и да влошат качеството си на сън. Жонглирането с множество и често несъвместими роли причинява много стрес. И сънят, и стресът влияят на емоциите, което води до ниски нива на щастие в средната възраст.

Все пак има и нещо положително. Важно е да се отбележи, че средната възраст включва и растеж: в производителността, в благосъстоянието, в опита и в мъдростта. Преживяванията са различни за всеки човек. При някой може да има повече растеж, отколкото спад, или хармония между двете.

Ясно е, че средната възраст е ключов период, който определя как ще остареем. Ето защо грижата за нас самите е особено важна в този момент. Така можем да превърнем “кризата на средната възраст” в “подем на средната възраст”.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.