След няколко опита: Starship издържа теста за пилотиран полет до Марс

Starship

След години разработки, милиарди долари и няколко провалени теста, космическият кораб Starship на aмериканската компания SpaceX успя да премине успешно тестовете на стартовия полигон Бока-Чика, щата Тексас.

Само няколко минути са били нужни на кораба прототип SN-15 да достигне височина от 10 км, след което плавно се е приземил на стартовата площадка. Това съобщи Илон Мъск за медиите.

„Редовно кацане на Starship”, заявява доволен ръководителят на компанията SpaceX.

Няма как Мъск да не е доволен, след като предходните три прототипа се взривиха на стартовата площадка, а през декември миналата година тестовата ракета експлодира няколко минути след като се приземи.

На записа по време на изпитанията се вижда как за няколко минути под кораба избухват пламъци. Пожарът обаче бързо е потушен от противопожарните системи на кораба. И според инженерите на компанията тестовият полет се счита за успешен.

Корабът се приземява за пръв път без да се разбие, като при това е изключил един от трите му двигателя. Учените заявяват, че това е планирано с цел симулация на екстремни ситуации, но други инженери са скептични.

Starship

Космическият „звездолет“ е предназначен за многократна употреба, както бяха совалките на НАСА. Той е специално построен за полет на Марс с възможност да принесе до сто души „екипаж-колониалисти“.

По-рано Илон Мъск заяви, че тестовете в ниска околоземна орбита, ще се проведат най-вероятно през втората половина на тази година. Малко по-късно обаче излезе с изявление, че тези планове може да се преразгледат.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *