Марс

Ще се превърне ли планетата ни във втори Марс на Слънчевата система? Този въпрос си задават учените по цял свят предвид катастрофалните данни за глобалното затоплянето на нашата планета.

Изследователите припомнят, че Червената планета, носеща името на бога на войната, е била с климат, наподобяващ земния. Но с годините това се е променило поради неизвестни причини, а сега е необитаема пустиня. На повърхността и бушуват свирепи гигантски торнада, а атмосферата и почти липсва.

Очаква ли подобна съдба и нашата Земя? Отговорът според аналитиците е – Да! През 2020 г. температурите на нашата планета са достигнали рекордно високо нива за последните 3 млн. години.


Мръсният въздух вреди на паметта

Проблемът е свързан с увеличаване на парниковите газове и емисии в атмосферата. Държавите не правят достатъчно за тяхното ограничаване. А липсата на адекватни мерки и несериозно отношение ще доведе до климатична катастрофа с гибелни последици за човечеството.

Това съобщи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, говорейки във видеоформат на международна конференция „Диалогът за климата в Петерсберг“. В нея той напомни, че миналата година беше поредният безпрецедентен период на екстремни климатични и метеорологични бедствия и катастрофи.


Преди 3 млн. години, както и сега, температурите са били с 3 градуса по-високи от нормалните, а морското равнище – с 15 м по-високо. Но липсата на човешка дейност, подпомагаща бедствието, е причина климатичните аномалии тогава да се стабилизират и влязат в норма по естествен начин.

Пренебрегвайки опасността, която се задава в бъдеще, все повече със своята дейност се насочваме към повишаване на температурата на Земята. До края на нашия век специалистите са изчислили, че тя ще скочи с още близо 2.5 градуса. „Ние стоим на ръба на една страшна бездна“, предупреди Антонио Гутериш.

Как да се грижите за белите си дробове?

Правителствата по света трябва да приемат отговорно и много сериозно нещата, за да се избегне предстояща климатична катастрофа, която ще превърне нашата планета в горещ воден басейн. А на по-късен етап водата ще се изпари и сушата ще се превърне в пустиня.

Озоновият слой ще изчезне, а ултравиолетовите слънчеви лъчи и радиация, ще убият всичко живо на планетата ни. Това ще са последиците от парниковия ефект, ако не тръгнем по по-чист и по-екологичен път на развитие.

Според астрономически изследователи има два варианта. Или Земята ще последва съдбата на червения си „събрат Марс“, или тази на Венера. Те припомнят, че там също е имало атмосфера и условия за живот, близки до тези на нашата планета. Но в последствие климатични катастрофи са я превърнали в огнен ад с температури до 400 градуса и киселинна атмосфера.

Така или иначе обаче и двата варианта са неприемливи за човечеството.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.