Космоса

Технологиите осезаемо се развиват. В последно време ставаме свидетели на небивал подем в сферата на науката. Всяко ново откритие активира верижна реакция във всички научни области.

Хората се впуснаха в „бясно“ овладяване на Космоса. Може спокойно да се каже, че през последните десет години най-много парични средства се отделят именно в тази област.

Десетки научни експерименти и програми с изследователски цели се провеждат тук на Земята и извън орбита. Мисии до Марс, Венера, Луната и Юпитер са само част от плановете на астрономията.


Отскоро се заговори и за усилено търсене на живот в дълбокия Космос, за космически пътувания извън Слънчевата система, та дори и извън нашата галактика.

Астрономическите компании ни заливат със своите концепции за нововъведения и революционни открития, които щели да ни отведат в непознати светове, в които може би съществуват цивилизация като нашата.

Водещият специалист от НАСА в областта на реактивното задвижване, участвал в над 40 мисии на агенцията – Вячеслав Туришев, хвърли бомбата, която разпръсна оптимистичните прогнози на 300 г. разстояние от сегашното време. Точно след толкова години, ще може да се осъществи реално междузвездно пътуване, твърди Туришев.

„Дори пътуване до Марс няма да е възможно по-рано от няколко десетилетия със сегашните прототипи на космически кораби. А за полети до звездни системи, отдалечени на светлинни години от Земята, е немислимо към настоящия момент“, убеден е ученият.

Според изследователя не е възможно да се изследва планета в друга звездна система с помощта на сонда, а за да може телескоп да я види, тя трябва да има колосални размери. За да получим изображение на този обект с размер дори един пиксел, е необходим оптичен телескоп с диаметър 90 километра.

Понастоящем се използват непреки методи за откриване на екзопланети. Те показват наличието на планети, но не позволяват да се наблюдават планетите визуално.

Туришев е предложил своя концепция, която гласи, че за да наблюдаваме към настоящия момент далечни екзопланети, можем да използваме Слънцето като увеличителна леща.

Към настоящия момент Туришев не е изложил подробности около това как ще стане това. Но е убеден, че с неговия метод на изследване ще може да се наблюдават екзопланети на 100 светлинни години от Земята с точност до 15-20 км от повърхността ѝ.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.