Защо новите смартфони се ремонтират трудно?
Евтини самолетни билети

Все по-рядко в сервизите за мобилни телефони извършват качествени ремонти на новите поколения смарт телефони и джаджи.

В много случаи специалистите съветват да си закупите нов, пред това да поръчвате някоя част, която ще ви излезе 50% от стойността на апарата.

На какво се дължи това? Отговор дава генералният директор на портала за ремонт на оборудването iFixit – Кайл Винс.


телефона

Той твърди, че производителите на мобилните приспособления контролират пазарите за части, като умишлено затрудняват тяхното възстановяване. Винс дава и конкретни примери за това как корпорациите се противопоставят на ремонтите.

Пример за това е Samsung, който не позволява ремонт на слушалките или забранява на доставчиците на батерии да ги заменят, ако са повредени, с цел да бъдат закупени нов комплект слушалки или телефон.

Отбелязани са и други некоректни производители на електроника. Друг пример са корпорация Apple, която изпраща огромни партиди нови части за рециклиране, отказвайки да ги продава на трети страни за извършване на ремонтни услуги.


Microsoft е залепил батериите към корпусите на лаптопите Surface без видими технически причини, което прави невъзможна нейната подмяна и следователно съкращава живота на устройството.

От iFixit настояват потребителите да получават обективна информация за поддръжката на дадено устройство, което ще влияе върху крайния избор за дадена технология.

Докато бъде решен проблемът, Винс съветва купувачите да бъдат особено внимателни, преди да закупят дадено устройство. А по възможност да проучат предварително техническите му характеристики и възможността за отремонтиране при нужда.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.