Динко Динев

Младата надежда в тениса или „малкият Григор“. Едва 17-годишен Динко Динев от Бургас е сред 75 класирани в ранкинга за турнира Големия шлем, който ще се проведе в Австралия на 22 януари 2022 г.

Младата тенис ракета ще се бори с участници от 60 държави за голямата награда във възраст до 18 години – юноши.

Динко Динев е роден в Бургас на 13 февруари 2004 година. Талантливото дете стъпва на тенискорта едва на 6-годишна възраст. Негов първи треньор и ментор е майка му – Зоя Динева, която също е запалена по тениса и се състезава активно до 14-годишна възраст.


В подготовката му се включва и неговия вуйчо, който е треньор по тенис в старозагорски тенис клуб. Първоначално малкият Динко играе с майка си по тенис кортовете на Слънчев бряг. Бързо попада в полезрението на професионалистите и е поканен да се състезава в тенис клуб „Черноморец“ – Бургас. Там „върти“ ракетата до 13 годишна възраст. Треньор му е известният състезател Веселин Мирчев.

След „Черноморец“ Динко започва да тренира в тенис клуб „Авеню“ – Бургас. Оттам започва и пътят му към световната тенис „арена“.

От Българската тенис федерация разбират, че в лицето на малкия спортист се крие перспективен състезател и талант. Федерацията поема разходите и обучението на Динко, а той започва своето състезателно пътешествие из Европа и света. Участва във всички европейски турнири за деца от 14 до 18-годишна възраст. Става номер 10 в европейската ранг листа.


Преди дни Динев се класира за четвъртфиналите за двойки при юношите на турнира „Ориндж Боул“ в Плантейшън, щата Флорида. Надпреварата се води неофициално световно първенство по тенис за таланти от 12 до 18 години.

17-годишният българин участва на турнира като част от международните отбори на ITF – поредно голямо признание за младите български таланти и за работата с подрастващите на Българската федерация по тенис. Това е и изключителна възможност за младите ни тенисисти да пътуват и участват във висококачествени младежки турнири под ръководството на официален треньор на ITF.

Всички разходи са покрити от Фонда за развитие Grand Slam. Класирал се 70-и от над 2000 участници, бургазлията автоматично попада в списъка от 75 претендентите за Големия шлем за юноши в Австралия.

Динко Динев

„Надявам се да постигна отлични резултати и да спечеля в състезанието. Сравняват ме с Григор Димитров. От няколко места вече чувам „малкия Григор“. Не, аз съм Динко Динев от Бургас. Искам така да ме запомнят. Искам да бъда себе си и ще дам всичко от себе си, за да остана с име в тенис спорта. На 22 януари, ако някой ще триумфира с победа, това ще е Динко Динев от Бургас“, обяснява младата тенис надежда.

Младежът е възпитаник на Бургаското спортно училище. Но поради честите си ангажименти по тенис турнири се обучава, като частен ученик.

„Човек, когато има желание, може да си организира нещата така, че да му се развиват успешно. Желание, упорит труд, вяра и състезателен дух. Упорит ли си, влагаш ли желание и страст в това което правиш, всичко се постига“, разкрива своята формула на успех Динко.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.