Има ли шанс Лондон за Мондиала през 2030 г.?

Лондон

Британският премиер Борис Джонсън предложи стадиони на Острова за провеждане на цялото Европейско първенство по футбол, което бе отложено миналата година заради пандемията. Джонсън освен това иска да бъде домакин и на Световното първенство през 2030 година.

По принцип полуфиналите и финалът на Европейско първенство са планирани да се играят на „Уембли“ през юли, но Борис Джонсън, който гледа напред с издигане на кандидатура за домакин на Мондиала през 2030 година, предлага да поеме всички мачове от отложения турнир.

Правителството ще отпусне 2,8 милиона паунда за подготовка на кандидатурата на Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Ирландия за Световната купа през 2030 година. ФИФА трябва да стартира процеса за кандидатстване през 2022 година, като на конгреса на асоциацията през 2024 година 211-те срани-членки ще изберат домакина.

По принцип е позволен само един кандидат от континент, така че британската кандидатура ще трябва да се пребори преди това с тази на съвместната на Испания и Португалия. Очаква се Южна Америка да излезе също със съвместна кандидатура на Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили. Китай пък е кандидатът от Азия.

Британското правителство обяви също, че и заделило допълнително 1,2 милиона паунда за организирането на женското европейско първенство следващата година. То ще се проведе в Англия с участието на 16 отбора на 10 стадиона в осем градове.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *