Книгите, които ще променят живота ти

Влизайки в книжарницата, лесно можеш да забележиш книгите за личностно развитие.

Всяко следващо заглавие е по-оригинално от предишното, но зад кои корици всъщност се крият думите, които наистина биха ти помогнали?

Сега ще ти представя някои от най-добрите съветници или с други думи книгите, които ще променят живота ти.


Първата книга, за която ще ти споделя, ми помогна да разгадая тайните на успешното ежедневие. Ти също можеш да ги откриеш в „Атомни навици“ от Джеймс Клиър.

Книгите, които ще променят живота ти

В началото авторът те запознава с причината за появата на тази книга. Сред страниците живеят лесносмилаеми обяснения, придружени от схеми-примери и щипка хумор.

„Атомни навици“ предлага много практически съвети, които могат да се вмъкнат почти незабелязано в ежедневието ти. Фокусът на цялата идея зад заглавието се крие в обяснението за малките неща, които вършиш ежедневно и как те всъщност определят човека, който си.

Ето и няколко цитата, които успяха да се запечатат в съзнанието ми:

Успехът е продукт на всекидневни навици, а не на еднократна житейска промяна“

Навиците не ограничават свободата. Те я създават.“

Всяка мъдра мисъл по тези страници е плод от мисловния процес на стотиците експерти преди мен. Всяка глупост обаче си е лично моя.“

Втората книга, която ще ти представя не се намира на щандовете със заглавията за драстичните промени в живота. Тази творба се промъква в съзнанието ти, намества се и потъва удобно. Заглавието е „Алхимикът“, а авторът – Паулу Куелю.

Книгите, които ще променят живота ти

Мислейки я за прехвалена, започнах да чета с недоверчивост, но бързо промених нагласата си. Единственото разочарование от тази книга е, че свършва.

Ако можех да цитирам цялата книга, щях, но за да не издавам всички тайни сега, споделям само една малка част с теб.

… страхът от страданието е по-лош, отколкото самото страдание.“

Когато някой взема решение, той всъщност се гмурва в опасно течение и то може да го отнесе в посока, за която изобщо не е предполагал в момента на вземането му.“

… когато се опитваме да бъде по-добри, всичко около нас също става по-добро.“

Третото заглавие, което променя житейски съдби, върви с едно условие: книгата трябва да се чете веднъж на всеки 10 години.

Тази книжка се намира на детския стелаж. Авторът е Антоан дьо Сент-Екзюпери и ако все още не си се досетил, заглавието е „Малкият принц“.

Книгите, които ще променят живота ти

В тази привидно детска история се крият разтърсващи тайни. Препрочитането на „Малкият принц“, ти напомня какво е наистина важно и ти дава увереността, че можеш да се пребориш с всичко.

Авторът-гений е успял да вплете света на възрастните с този на децата. Книгата успява да пробуди детското в теб, а на моменти те кара да поспреш с четенето и да се отдадеш на житейски размисли.

Тук оставям няколко фрази, които са ме впечатлили:

Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил.“

Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“

„… и няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения.“

В книжарниците и антиквариатите се крият още няколко златни съкровища, но тях ще те оставя сам да ги откриеш, все пак, търсенето е пътят към промяната.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *