целувката

6 юли е обявен за Международен ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално е призната от ООН през 1988 г.

Празникът бързо добива популярност в различни страни и скоро започва да се отбелязва в различните краища на света. Ежегодно започват да се провеждат състезания и рекорди по масово целуване, най-продължителна целувка и редица други.

Произходът на целувката обаче остава неясен. Съществуват редица легенди за появата на този акт между хората. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Смята се, че римляните са тези, които популяризират целувките в Европа и части от Северна Африка. В някои текстове те дори са наречени „истински мисионери на целувката“.


През Средновековието целувката става популярна в цяла Европа. Създадени са специални изисквания, свързани с акта на целуването. При целувка хората се съобразявали с положението си в обществото. Равните помежду си, независимо от пола, се целували по устните. Хората с по-ниско обществено положение имали право да целунат бузата, ръката, коляното, стъпалото или земята пред по-високопоставения от тях човек.

Целувката се превръща и в начин за подписване на договори. Тъй като мнозина не можели да четат и пишат, хората поставяли „Х“ вместо името си и целували знака.

През 14 век Католическата църква започва да поставя ограничения върху целувката, страхувайки се, че тя води до плътски грехове. По-късно, по време на чумните епидемии, целувките са заменени с други жестове като поклони и сваляне на шапка.

Какво означават вашите целувки за представителките на нежния пол?

Целувка по бузата

Целувката по бузата е характерна, както при взаимоотношения на мъж и жена, така и при среща с близки приятели или роднини. Чрез такава целувка можете да покажете на дамата, че сте загрижен за нея, но и заедно с това да не прекрачвате границата на приятелските отношения.

Въздушна целувка

Когато става въпрос за въздушна целувка между мъж и жена, най-често говорим за флирт. Въздушната целувка от ваша страна почти винаги се приема като флирт от нежния пол. Когато жена ви изпраща въздушна целувка, придружено с усмивка, то тя със сигурност има интерес към вас.


Целувката по челото

Този вид целувка, още известна като „бащинска“, ще ви накара да изглеждате загрижен и всеотдаен. Жените смятат този вид целувка за знак, че ще ги пазите и закриляте. Можете да използвате тази целувка и ако сте просто приятели с дамата. Тогава тя ще е израз и на дълбока привързаност. Също така този вид целувка може да покаже на дамата вашите симпатии към нея и намеренията ви за сериозни отношения.

Целуване на ръката

Целуването на ръка съществува още от древността. Преди този жест се приемал от дамите като знак на уважение или възхищение. Днес такъв вид целувка може да се възприеме от нежния пол като флирт. Подобен жест може да ви накара да изглеждате уверен, но и леко престорен и театрален.

Освен да разберете дали дамата на сърцето ви е пила вино или да и покажете вашите чувства, целувките доказано помагат и за вашето кръвообращението, намаляват нивата на стреса и поддържат лицевите мускули стегнати. След тези очевидни ползи на целувката не мога да не ви пожелая да отбележите Международния ден на целувката с… целувка.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *