Как да се възстановите след тежък работен ден?
Евтини самолетни билети

Ако тренирате от дълго време, много добре знаете, че тежките тренировки е добре да се редуват с такива с по-ниска интензивност или с цялостна почивка. Така резултатите са по-качествени и мускулите се възстановяват по-бързо.

Същият принцип важи и за мозъка. Постоянното високо натоварване може да му се отрази пагубно, а начините за възстановяването му доста приличат на тези, които прилагаме след тренировка. Изискват малко усилия, но ефектите са осезаеми.

Дори 10 минути силна концентрация са достатъчни, за да предизвикат спад на енергията, дори и умора. Ако след такъв период на натовареност имаме почивка от 1 до 9 минути, това ще помогне на мозъка да се рестартира.


Но колко от нас могат да си го позволят? Трикилограмовата централа между ушите ни се нуждае от възстановителни стратегии през целия ден, а не само от време на време. Без тях рисковете от изтощение, прегаряне и намаляване на концентрацията са огромни.

Психическата умора ни прави по-малко ефективни и по-разсейващи се, раздразнителни и податливи на грешки. Изтощаването на мозъка ни уврежда и физически, намалявайки издръжливостта и енергията ни. Можем да дадем на мозъка си нужната му почивка, следвайки няколко лесни и изпитани стратегии.

мозъка

1. Усетете силата на “новото”

Новите гледки, звуци, миризми или дейности могат да ви съживят. Монотонността е сред основните причини да се чувстваме изнервени и отегчени. Мозъкът е толкова отзивчив към новостите, че не е нужно да правите нищо драматично, за да го “впечатлите”. Гледането на забавно видео може да се счете като ново изживяване за мозъка ви дори и в средата на работния ден.

2. Откъснете се от работата

Постарайте се работният ви ден да приключва с тръгването ви от работа. Ако това няма как да се случи, дистанцирането от работа през деня може да даде тласък на мозъка ви. Потърсете хотел за следващата си почивка или изберете песните си за тренировка. Просто не мислете за работа поне за 10 минути, а след това ще се завърнете по-продуктивни от всякога.


3. Вземете си “доза” природа

По време на работа сме максимално концентрирани и сме изцяло фокусирани върху постигане на целите си. Но има и друг тип концентрация, която не изисква никакви усилия, а е изключително ползотворна за мозъка. Тази концентрация се задвижва чрез сетивата и се активира най-добре сред природата. Ако не можете да се разхождате сред придората през уикендите, отскочете до най-близкия парк в обедната почивка, погледайте през прозореца и наблюдавайте дърветата, клоните, листата. Вгледайте се в отраженията в някоя локва, пребройте врабчетата.

4. Изключвайте се

Пълноценният сън е най-важен за възстановяването на мозъка. Бързата дрямка обаче също е не по-малко ефективна. Ако има как да си го позволите по време на работа, мозъкът ви ще ви се отблагодари. Бързата дрямка не само подобрява бдителността, но също така освежава работната памет, на която разчитаме през целия ден. Само от 5 до 15 минути могат да възстановят енергията ни и да ни осигурят от един до три часа пълна мощ.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.