Как да изкараме пари от Facebook?

Ако не сте сигурни дали някое съобщение във Facebook или Twitter е истинско, най-първо проверете кой го изпраща. Ето няколко начина, които помагат да се разпознае дали си имаме работа с фалшиви профили, ботове и тролове.

През 2014 година Washington Post публикува текст със заглавие „Тревога? Първият туит на Путин е бил поздравление към Обама?“. Четири години по-късно Business Insider също писа за профила на руския президент в Twitter, твърдейки, че той следва едва 19 души, сред които и един човек, починал преди години.

Оказва се, че и двете издания са били подведени от фалшив англоезичен профил на Владимир Путин, който е бил създаден през 2012 година. До 2018-та, когато Twitter го изтри, той е събрал повече от милион последователи.


Как се познават фалшивите профили във Facebook?

Точният брой на фалшиви профили в Twitter не е ясен, но според служител на компанията, всяка седмица се проверяват между 8,5 и 10 милиона бота, а 3/4 от тях автоматично се премахват. Според Facebook 5% от месечно регистрираните в мрежата потребители са фалшиви. Само през второто тримесечие на 2021 г. социалната мрежа е изтрила около 1,7 милиарда профили.  

Как се разпознава фалшив профил? 

Профилите на компании или публични личности обичайно са маркирани със син белег, удостоверяващ автентичността им. Ако този символ липсва, можете да разпознаете лъжливите профили и по други белези.  

Името на профила и URL-линка 

Честа практика на онлайн измамниците е да се регистрират с едно име, което след това да променят. В Twitter потребителското име (онова, което следва @ символа) си остава същото и може да се провери. Във Facebook същата проверка може да се направи с линка на профила в браузъра ви. Например, ако профилът на Илон Мъск, който ви изглежда достоверен, е с адрес “facebook.com/elonreeve.musk.338″, вероятно това не е истинският Мъск. 

Ако искате да проверите автентичността на профил, който не е на публична личност, опитайте да потърсите други негови профили в различни социални мрежи. Съвпадат ли си профилните снимки, описанията, данните за контакт? Споделят ли профилите в различните мрежи едно и също или подобно съдържание? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, почти със сигурност си имате работа с истински човек. Разбира се, трябва да се има предвид и това, че споменатите белези все пак не са абсолютно доказателство за достоверността на някой профил.


Профилните снимки

Ако се съмнявате в нечий профил, можете да използвате обратното търсене по снимка, което се предлага от търсачки като Google, Bing и Yandex. То ще покаже дали същата снимка не е използвана за профил, регистриран с друго име. Ниската резолюция на профилните снимки също може да е предупредителен сигнал – не е много вероятно публична личност да използва снимка с ниско качество за официалния си профил в социалните мрежи. 

Последователите

Какъв е шансът Ангела Меркел да има по-малко от 4000 последователи в Twitter? А Кейт Мидълтън да има само 52 приятели във Facebook? Това е лесен начин да проверите дали някой публичен профил е реален или не.

Понякога обаче не е толкова лесно. Един от фалшивите профили на Илон Мъск, например, има цели 60 000 последователи, което на пръв поглед изглежда достоверно. Ако обаче проверите истинския му профил, ще установите, че там последователите са над 61 милиона.  

Съдържание и поведение

Проверете кога е създаден профилът. Ако съществува съвсем отскоро, това също е повод за съмнение. Разгледайте публикациите и се запитайте отговарят ли те на личността, чийто профил разглеждате. Подозрително би било, ако германски студент постоянно споделя видеа от Афганистан или пък ако възрастен руснак споделя информации за протести срещу Ковид мерките в Париж. И в двата случая профилът може да не е истински. Ако пък е, възможно е информацията, която се споделя там, да е подвеждаща. Подобно онлайн поведение е характерно и за така наречените ботове. 

Какво са ботове? 

Терминът бот е съкращение от „робот“ и се използва за профили в социалните мрежи, които коментират, споделят и публикуват неестествено много съдържание, а поведението им, както подсказва името, наподобява това на автоматизирани роботи. 

Те са създадени, за да имитират човешко поведение в социалните мрежи, докато всъщност са направлявани от компютър. Много често целта на такива ботове е да популяризират определена политическа позиция в социалните мрежи.

Как да разпознаете ботовете?  

Съдържа ли потребителското име нелогична поредност от букви или нещо, което изглежда като грешка? Липсва ли профилна снимка и информация за профила? Ако отговорът е да, възможно е да става дума за бот. Можете да разпознаете някой бот най-вече по поведението му онлайн – ако публикува идентично съдържание във всички социални мрежи, прави го в няколко различни групи по едно и също време, отнема му много кратко време да отговори в дискусия или пък споделя непрестанно, много е вероятно да става дума именно за бот. Повечето ботове могат да бъдат разпознати и по това, че следват много хора, а техният профил не е следван от никого.


Как се разпознават тролове? 

Троловете са реални хора, които имат свръхактивно поведение онлайн, сходно с това на ботовете. Често на тях им се заплаща, за да публикуват определено съдържание. Те обикновено са част от големи компании, познати като фабрики за тролове, които са спонсорирани с определена политическа цел.

За да разпознаете трол, трябва да обърнете повече внимание на съдържанието, което споделя. Разпознавате ли уебсайтове, за които е установено, че разпространяват дезинформация? Има ли лична информация на профила? Забелязвате ли да коментира идентични неща под различни публикации? Това са все знаци, че може да си имате работа с трол. Проверете дали нямате общ познат с този профил в някоя социална мрежа и се обърнете към него за повече информация за човека от въпросния профил. Ако сте установили, че профилът е съмнителен, докладвайте го на социалната мрежа за проверка.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.