Учени заснеха истинска черна дупка

От десетилетия насам астрономите се мъчат да запишат непрекъснати гравитационни вълни, сигнали излъчвани в космическото пространство от неутронни звезди.

Наскоро в уебсайта на Американската обсерватория за гравитационни сигнали LIGO излезе съобщение с обобщено съдържание за първите резултати от търсенето в пространството на гравитационни вълни.

Досега учените не са успявали да запишат подобен тип вълни, поради недостатъчната чувствителност на детекторите за прослушване на космическото пространство.


Проблемът започна да се решава с подобряване на технологиите, като през 2016 г. астрономи за пръв път са записали гравитационна вълна, излъчена от сливането не две черни дупки. Малко по-късно отново са направени записи на гравитационни събития по време на експлозивни сблъсъци на черни дупки и неутронни звезди.

Учените се надяват с времето да успеят да уловят и по-слаби сигнали на гравитационни вълни, идващи от единични, бързовъртящи се неутронни звезди. Според специалистите само в нашата галактика има милиарди неутронни звезди, с маси като тази на Слънцето, но с диаметър 10-20 км.

Те се въртят със стотици обороти в секунда и всяко отклонение от тяхната форма на идеална сфера според астрономите трябва да генерира характерно жужене – непрекъснати гравитационни вълни.


Към настоящия момент учените от LIGO и DEVA съвместно разработват високочувствителни технологии, с които да могат да запишат такива постоянни, слаби и непрекъснати излъчвания. Защо е важно да се запишат тези сигнали на непрекъснати гравитационни звезди, ще попитат някои?

Учените от Центъра за върхови изследователски постижения към Австралийския изследователски съвет отговарят: „Защото само така можем да надникнем дълбоко в сърцето на неутронната звезда, да разгадаем нейните мистерии, което е вълнуваща перспектива.“

Учените са избрали 50 млади неутронни звезди за първата сесия от изследването. „Използвахме три различни канала за наблюдения“, казва друг автор на публикации, аспирант Луси Странг от Университета в Мелбърн.

Космоса

„Единият е оптимизиран за чувствителност, вторият обработва сигнала възможно най-бързо, а третият е фокусиран върху най-вероятния астрофизичен сценарий. Това е първото проучване, което обхваща и трите пътеки за регистрация, което увеличава шансовете за откриване на непрекъснати вълни.“

Същите свойства, които правят непрекъснатите гравитационни вълни неуловими, им придават специална стойност по отношение на получаването на информация за източника, тъй като параметрите на един непрекъснат сигнал, като честота и интензивност, както и скоростта на тяхното изменение, зависят от състава на неутронна звезда.

„Въпреки че структурата на неутронните звезди е отворен въпрос за учените“, продължава Странг. „Но когато открием непрекъснати вълни, това ще хвърли светлина върху тази непозната част от физиката.“


Една от публикациите в научните издания отразява резултатите от съвместни наблюдения на учени от Американската обсерватория на гравитационните вълни LIGO, Европейската Дева и техните японски колеги от проекта KAGRA. Изследването е относно пулсарите – неутронни звезди, които действат като космически маяци.

Те излъчват изобилна енергия под формата на радиовълни, а също така могат да бъдат източници на непрекъснати гравитационни вълни. „Успеем ли в изследването, значи сме разгадали една от най-големите тайни на Вселената“, допълва Странг за пресата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.