Квантовият интернет е вече факт

В последните години науката направи гигантски скок в квантовото пространство. От „чиста теория“ към практическо приложение на квантовите технологии ни делят броени месеци.

Квантовият интернет е напът да замени добре познатата ни глобална мрежа. А квантовите компютри са технологията на бъдещето.

Учените направиха невероятен пробив с „квантовите повторители“, които бяха последната бръмка към изграждането на квантовите интернет мрежи. Разработката е направена от две независими групи експерти в областта на квантовата физика.


Едната, ръководена от института по науки и технологии в Барселона, а втората – от университета по наука и технологии в Хейфей, Китай. Използвайки различни методи, изследователите от двата университета, са успели да запаметят върху определени кристали, макар и за части от секундата, информацията от двойки заплетени фотони – частици, винаги във „връзка“ помежду си.

Двете устройства са в състояние да поддържат квантова информация, без да я променят и след това да я пренасочват – основно условие за получаване на дългоочакваните „квантови повторители“. Откритието е публикувано в научното издание Nаture.

Доскоро квантовата теория се считаше за научно фантастична, а практическото ѝ приложение се предвиждаше за далечното бъдеще. Успехите в областта обаче настъпиха много по-бързо от прогнозираните.

Да припомним, че квантовата механика се свърза тясно с новото учение за биоцентристиката, както и струнната теория, които яростно бяха критикувани от много научни скептици.

Оказва се, че физиката в XXI век ще се наложи да бъде преразгледана и пренаписана фундаментално. А скептицизмът да бъде заменен от задълбочени изследвания в новите теоретични области, разработени от учените-иноватори.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *