Ingenuity
Евтини самолетни билети

НАСА реши да удължи мисията на мини-хеликоптера Ingenuity на Марс поне до септември, съобщи електронното издание Space, като цитира Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Нови задачи ще бъдат възложени на апарата, пише БТА. Той ще трябва да открие най-безопасния маршрут, по който роувърът „Perseverance” да се премести и да изследва район, където според учените преди 3,7 милиарда години е имало делта на река.

За целта Ingenuity ще трябва да направи два или три полета.  Предстои да бъде обновен софтуера му за новата мисия. 


Perseverance
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра „Perseverance“, който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари м.г. Първият си полет Ingenuity осъществи на 19 април 2021 г. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 кг се издигна на височина 3 метра. Той остана във въздуха 39,1 секунди.

За повече от година на Марс Ingenuity осъществи 21 полета, измина над 4600 м и остана във въздуха 38 минути. Първоначалните планове предвиждаха апаратът да направи пет полета. Разработката му струва 80 милиона щатски долара.

Следващият полет на мини-хеликоптера е планиран за 19 март, като той ще трябва да измине около 350 метра по повърхността на Червената планета.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.