Луната

НАСА изстреля в Космоса наноспътник, който е по-голям от микровълнова фурна и е част от знакова мисия за пращане на хора на Луната, съобщи БТА, като цитира АФП.

Ракетата, носеща малкия модул „CAPSTONE“, стартира успешно от източната част на полуостров Махия в Нова Зеландия с оглушителен взрив и огнена вълна.

„Имаме излитане!“ се казва в изявление на НАСА малко след изстрелването в 09:55 ч. по Гринуич, което Брадли Смит, директор на службите за изстрелване на НАСА, определи като „абсолютно фантастично“.


Луната

„Този невероятен екип току-що изпрати „CAPSTONE“ по балистична траектория към лунната орбита“, каза той. Ако всичко е наред, след четири месеца „CAPSTONE“ ще бъде в състояние да започне иновативни сърфовидни „почти праволинейни ореолни орбити“ около Луната.

Тежащ колкото куфар, сателитът извършва пробна орбита за космическата станция „Gateway“ на НАСА, която ще обикаля около Луната и ще служи като отправна точка за лунни изследвания.


В най-близката си точка орбитата преминава на 1600 км от Луната, а в най-далечната се катапултира на 70 000 км.

Учените се надяват, че орбитата ще бъде свръхефективна, използвайки притеглянето на Луната и Земята, за да се сведе до минимум използването на гориво. НАСА също така планира да изгради лунна база и да използва този опит като трамплин към полет с екипаж до Марс.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.