200 години от смъртта на Наполеон: любима тема на конспираторите

На 5 май 2021 година се навършиха 200 години от смъртта на Наполеон Бонапарт. Отреклият се от престола на Франция император умира заточен в изгнание на остров Света Елена.

След поражението при Ватерло, Бонапарт е принуден да се откаже от престола и заточен на далечния остров в Атлантическия океан. Заедно с Бонапарт на острова са и група от 28 души, включваща трима негови генерали, личен готвач и представители на страните победителки, пресаташета и др.

Британците избират умишлено този отдалечен къс суша, за да не може високопоставеният затворник да избяга, както е направил преди това от остров Елба. На изток 2000 км от крайбрежието на Африка, а на запад 3000 км от континентална Европа делят Наполеон от цивилизацията. 122 кв. км земя се превръщат в затвор и последен дом на един от най-великите военни гении в историята.


След пристигане на Наполеон на острова, британците увеличават военния си контингент там от 700 на 3000 души, не изключвайки нов опит за бягство.

През първите 2 месеца от заточението си императорът живее в малка къща, като няма дори собствена стая, а дели всичко с генералите и прислугата. По-късно е настанен в специално устроено за него имение с 11 стаи и 2 луксозни императорски апартамента. Имението разполага с огромна трапезария, билярдна зала и библиотека.

Осигуреният комфорт не е свързан с някаква особена щедрост към бившия враг, а така англичаните са организирали охраняван луксозен периметър, удобен за наблюдение от всички страни, който императорът е нямал право да напуска. Имението разполагало с малък парк, в който Наполеон да се разхожда с придружаващите го.

200 години от смъртта на Наполеон: любима тема на конспираторите

След смъртта на Бонапарт Англия подарява на Франция и малката къщичка, и голямото имение. Така тези малки участъци на английския остров стават официална френска територия и до днес.

По време на заточението на Наполеон, за да стигне човек до острова, е нужно едноседмично плаване с кораб от Кейптаун. До преди няколко години морският път беше единственият, по който може да се стигне до мястото, където е живял в последните си години известният затворник.

През 2015 г. обаче е построено летище. Целта – да се улеснят туристите, желаещи да посетят лобното място на великия пълководец. За сметка на това пък корабите спряха да пътуват до там. Самолети летят до острова 2 пъти седмично. Сред най-посещаваните места са тези, където е живял императорът и неговият първоначален гроб. По-късно англичаните разрешават тялото да се ексхумира и пренесе в Париж, където е препогребан с почести.

200 години от смъртта на Наполеон: любима тема на конспираторите

С отварянето на гроба на Бонапарт обаче се зараждат и първите теории за отравянето му. Ексхумиралите трупа са удивени от неговата съхраненост. Известно е, че някой отровни вещества имат свойство да консервират телата. Тръгват слухове, че Наполеон е отровен с арсен, а изследванията на останките му показват наличие на отровата 8 пъти над нормалното за организма.

Според някой учени това можело да се обясни с факта, че по онова време арсенът е използван много често в бита. За любителите на конспирациите обаче откритието е достатъчно да създадат легендата, че императорът умира не на острова, а в Европа 2 години след уж официалната си смърт. Както често се случва в тези истории, те започват да доказват, че не Наполеон е изпратен на остров Св. Елена, а негов двойник. Някой си ефрейтор Франсоа Робо, който действително удивително е приличал на знаменития военачалник.

Като цяло Наполеон е имал четирима двойници, поне толкова са успели да установят официално историците. Това само засилва мултиплицирането на версиите около смъртта му и те стават една от любимите теми на конспираторите по целия свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *