Юпитер
Снимка: НАСА

Американската сонда „Джуно“ направи изумителни снимки на Юпитер, които разкриват истинските ѝ цветове, съобщи БТА, като цитира „Daily Mail“.

Фотографиите са заснети по време на 43-ото приближаване на сондата до газовия гигант през юли, но цветовете разкрива софтуерният инженер Бьорн Йорсон.

Той обработва кадрите, след като те са направени публични, така че да се появят приблизителните цветове за човешко око, наблюдавани от мястото, където е бил апаратът – на около 5300 км над облаците на Юпитер, географска ширина – 50 градуса. Сондата се е движела със скорост около 209 000 км/ч спрямо планетата.


Юпитер
Снимка: НАСА

Бьорн Йорсон успява да предаде структурата на облаците на Юпитер до малки детайли. Различните цветове се дължат на вариращия химически състав в атмосферата на планетата.  

На снимките се вижда и триизмерния характер на големите вихри на Юпитер, както и по-малки облаци, които се образуват във високите чести на атмосферата. 

Сондата „Джуно“ достигна Юпитер на 4 юли 2016 г. след петгодишно пътуване. Тя е на удължена полярна орбита. 

Юпитер е най-голямата в Слънчевата система. Съставена е предимно от водород и хелий, с някои тежки елементи. Познатите ни ивици и вихри са всъщност студени облаци от амоняк и вода. Голямото червено петно е гигантска буря, по-голяма от Земята. 
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.