Баалбек

Загадките на древния град Баалбек в Ливан, не спират да изненадват учените по цял свят. Мистериозният град от години предизвиква удивление сред научните среди и е притегателен за любителите на мистериите и конспирациите.

Един млад историк в разговор с мен, защо е избрал средновековна, а не антична история ми заяви директно: „Защото в античната няма нищо сигурно… Там нещата са толкова объркани и с уклон по-скоро към фантастичното, отколкото към научното.

Мистерии и загадки, които могат засега да се обяснят само с неприемливите за науката т.нар. конспиративни теории.


Докато в средновековната, всичко е ясно. Явно хората са оставени сами да се развиват и нещата са си научно обосновани, но в застой – „тъмните векове“ на „осиротялото човечество“. Всичко е някак си… човешко!? Докато в антични времена не е така…“

Този отговор ме накара да се замисля и разровя внимателно из дебрите на старите цивилизации и древните култури, които са се появили внезапно, оставили са траен отпечатък за времето си и сякаш са потънали в историческото небитие, ей така, просто изведнъж. Забравени във времето, те биват преоткривани едва в наши дни от науката, като не спират да удивляват академичните среди с високотехнологично и културно развитие, равняващи се на тези в наши дни, та дори и изпреварвайки ни в много отношения.

Ние преоткриваме топлата вода, а те са я открили. Това може би е най-точното определение, което на простичък език ни накара да си представим какви всъщност са били тези „странни представители“ на нашия вид.

Появяват се като шумерите от нищото, създават знания и умения от нищото, изграждат неща, които биха почти непосилни и за нашите съвременни времена и технологии, ако нямахме за основа тяхната фундаментална база от знания и познания за света, космоса, физиката, строителството, математиката и т.н.


Така случайно попаднах на един интересен античен град – Баалбек. Историята му започва няколко хилядолетия преди Христа, около 3000 г. пр.н.е., но не е сигурно. Нови данни ни пращат много по-назад във времето.

През този период се предполага, че човечеството е навлязло в бронзовата епоха. Според учените археологичните находки на бронзови инструменти от онова време, е абсурдно да са пригодни за обработката на огромните каменни блокове с тегло над 1500 т, дължина 21 метра и височина и ширина над 4 метра. Да, но точно с такива е изградена огромната основна тераса на древния град.

Нямало е как да го направят на по-късен етап и завладелите града римляни. С познанията и технологиите, с които са разполагали латините, са можели да обработват каменни блокове до 5 тона. И това при крайна трудоемкост и високо пилеене на ресурси.

Как тогава хората, населявали тези райони, са построили с помощта на „примитивни“ инструменти, такъв удивителен град, който би затруднил и съвременните инженери!?

Баалбек

Разполагали ли са обитателите на Баалбек с някакви свръхмощни технологии? И ако са разполагали, откъде са се снабдили с тях? Къде бъркат историците!? Имало ли е силно развити цивилизации в антично време, които са изчезнали по една или друга причини: войни, бедствия и пр.?

Митичният град Баалбек се намира на 1170 м надморска височина. Твърди се, че реалната история на това място започва отпреди 9000 г. Там се е намирал древен финикийски град. Има легенда, която гласи, че преди хиляди години точно на това място пристига за пръв път на Земята „бог Ваал“.

По-интересно е, че първата сграда, построена от мегалитни каменни блокове подобно на площадка за полети, е изградена точно там. Тя е толкова масивна и прецизно построена, че лист хартия не може да влезе между каменните фуги. Обработката на камъните не е груба, както е характерно за строителството от онези времена, а правилна и възможна при най-съвременните технологии днес.

Някои изследователи са скептици, но други обясняват, че има логика в написаното от древните. Няма обяснение и не са откривани по-големи каменни блокове, създадени от човешка ръка в историята на планетата. Не са ясни архитектите на тези мегалитни постройки, не са ясни и методите на обработка на камъните. Учените все още се мъчат да направят разумно обяснение, но то явно им убягва.


Съществува древна легенда, според която каменната тераса в Баалбек е пригодена за кацане на летящи кораби на древна напреднала цивилизация. Но откъде е тази цивилизация не се говори никъде! В полза на тези факти, подсказва и откритата на четвърт миля каменоломна. В нея са намерени няколко готови блока за транспортиране.

Интересното е с какво е било извършено по онова време транспортирането на подобни тежести? Науката не е предоставила дори предполагаеми теории за това как се случило това транспортиране. Остава пълна мистерия и загадка.

Прецизността при строежа е впечатляваща за съвременното инженерство. Данните от проведените изследвания показват, че внушителните строежи не са нито на римляни, нито на цивилизациите, владели по-късно тези земи. Предположенията основно варират, че платформата под Хелиополис – град на Слънцето – Баалбек, е било храм, който египтяните, а после римляните заличават, за да построят свои върху фундаменталната основа. Това е записано в аналите на „официалната наука“.

Но защо, след като градът е модернизиран от римляните, там продължават да се събират поклонници на Ваал и да извършват ритуали – и за това нищо не се споменава. Явно мястото има специфична притегателна енергия.

Постепенно около основния храм са се появили древноримски светилища на Юпитер, Марс, Венера и Меркурий. Библейските изследователи също свързват Баалбек с храм и светилище в почит на Ваал.

Каквато и загадка да крие Баалбек едно е ясно – това място е било и продължава да бъде притегателен център от хилядолетия. Римляни, гърци, египтяни, финикийци са някои от известните култури, привлечени от енергията на тези земи.

Какво е накарало строителите да изчезнат, ей така отведнъж, без следа, изоставяйки всичко, е пълна мистерия. Както и защо, с каква цел и как са построени терасите на Баалбек!? До момента не е намерен отговор.


Може би цивилизациите достигат до някакво високотехнологично ниво на развитие, но човешката природа и склонност към агресия и насилие води до внезапен завършек – с гибел. За да започне всичко отначало

Възможно ли е в древни времена земята да е била обект на чести посещения от други цивилизации, тук науката е разделена на две. Все повече и повече археологически разкрития от античната епоха озадачават научните среди със своите нехарактерни за времето напредналости и развитие. Ще могат ли академичните среди да дадат смислени обяснения за всички тези удивителни факти, също не е ясно.

Едно обаче е ясно и за непросветените. Има нещо потайно, неизвестно, мистично и неизследвано, както трябва. Или може би скривано от човечеството. Докато няма сигурни отговори, ще има конспиративни теории. Но се вижда, че когато фактите говорят, науката мълчи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *