Загадките на Баалбек, неразгадани от науката до днес

Загадките на древния град Баалбек в Ливан, не спират да изненадват учените по цял свят. Мистериозният град от години предизвиква удивление сред научните среди и е притегателен за любителите на мистериите и конспирациите.

Един млад историк в разговор с мен, защо е избрал средновековна, а не антична история ми заяви директно: „Защото в античната няма нищо сигурно… Там нещата са толкова объркани и с уклон по-скоро към фантастичното, отколкото към научното.

Мистерии и загадки, които могат засега да се обяснят само с неприемливите за науката т.нар. конспиративни теории.

Докато в средновековната, всичко е ясно. Явно хората са оставени сами да се развиват и нещата са си научно обосновани, но в застой – „тъмните векове“ на „осиротялото човечество“. Всичко е някак си… човешко!? Докато в антични времена не е така…“

Този отговор ме накара да се замисля и разровя внимателно из дебрите на старите цивилизации и древните култури, които са се появили внезапно, оставили са траен отпечатък за времето си и сякаш са потънали в историческото небитие, ей така, просто изведнъж. Забравени във времето, те биват преоткривани едва в наши дни от науката, като не спират да удивляват академичните среди с високотехнологично и културно развитие, равняващи се на тези в наши дни, та дори и изпреварвайки ни в много отношения.

Ние преоткриваме топлата вода, а те са я открили. Това може би е най-точното определение, което на простичък език ни накара да си представим какви всъщност са били тези „странни представители“ на нашия вид.

Появяват се като шумерите от нищото, създават знания и умения от нищото, изграждат неща, които биха почти непосилни и за нашите съвременни времена и технологии, ако нямахме за основа тяхната фундаментална база от знания и познания за света, космоса, физиката, строителството, математиката и т.н.


Така случайно попаднах на един интересен античен град – Баалбек. Историята му започва няколко хилядолетия преди Христа, около 3000 г. пр.н.е., но не е сигурно. Нови данни ни пращат много по-назад във времето.

През този период се предполага, че човечеството е навлязло в бронзовата епоха. Според учените археологичните находки на бронзови инструменти от онова време, е абсурдно да са пригодни за обработката на огромните каменни блокове с тегло над 1500 т, дължина 21 метра и височина и ширина над 4 метра. Да, но точно с такива е изградена огромната основна тераса на древния град.

Нямало е как да го направят на по-късен етап и завладелите града римляни. С познанията и технологиите, с които са разполагали латините, са можели да обработват каменни блокове до 5 тона. И това при крайна трудоемкост и високо пилеене на ресурси.

Как тогава хората, населявали тези райони, са построили с помощта на „примитивни“ инструменти, такъв удивителен град, който би затруднил и съвременните инженери!?

Баалбек

Разполагали ли са обитателите на Баалбек с някакви свръхмощни технологии? И ако са разполагали, откъде са се снабдили с тях? Къде бъркат историците!? Имало ли е силно развити цивилизации в антично време, които са изчезнали по една или друга причини: войни, бедствия и пр.?

Митичният град Баалбек се намира на 1170 м надморска височина. Твърди се, че реалната история на това място започва отпреди 9000 г. Там се е намирал древен финикийски град. Има легенда, която гласи, че преди хиляди години точно на това място пристига за пръв път на Земята „бог Ваал“.

По-интересно е, че първата сграда, построена от мегалитни каменни блокове подобно на площадка за полети, е изградена точно там. Тя е толкова масивна и прецизно построена, че лист хартия не може да влезе между каменните фуги. Обработката на камъните не е груба, както е характерно за строителството от онези времена, а правилна и възможна при най-съвременните технологии днес.

Някои изследователи са скептици, но други обясняват, че има логика в написаното от древните. Няма обяснение и не са откривани по-големи каменни блокове, създадени от човешка ръка в историята на планетата. Не са ясни архитектите на тези мегалитни постройки, не са ясни и методите на обработка на камъните. Учените все още се мъчат да направят разумно обяснение, но то явно им убягва.


Съществува древна легенда, според която каменната тераса в Баалбек е пригодена за кацане на летящи кораби на древна напреднала цивилизация. Но откъде е тази цивилизация не се говори никъде! В полза на тези факти, подсказва и откритата на четвърт миля каменоломна. В нея са намерени няколко готови блока за транспортиране.

Интересното е с какво е било извършено по онова време транспортирането на подобни тежести? Науката не е предоставила дори предполагаеми теории за това как се случило това транспортиране. Остава пълна мистерия и загадка.

Прецизността при строежа е впечатляваща за съвременното инженерство. Данните от проведените изследвания показват, че внушителните строежи не са нито на римляни, нито на цивилизациите, владели по-късно тези земи. Предположенията основно варират, че платформата под Хелиополис – град на Слънцето – Баалбек, е било храм, който египтяните, а после римляните заличават, за да построят свои върху фундаменталната основа. Това е записано в аналите на „официалната наука“.

Но защо, след като градът е модернизиран от римляните, там продължават да се събират поклонници на Ваал и да извършват ритуали – и за това нищо не се споменава. Явно мястото има специфична притегателна енергия.

Постепенно около основния храм са се появили древноримски светилища на Юпитер, Марс, Венера и Меркурий. Библейските изследователи също свързват Баалбек с храм и светилище в почит на Ваал.

Каквато и загадка да крие Баалбек едно е ясно – това място е било и продължава да бъде притегателен център от хилядолетия. Римляни, гърци, египтяни, финикийци са някои от известните култури, привлечени от енергията на тези земи.

Какво е накарало строителите да изчезнат, ей така отведнъж, без следа, изоставяйки всичко, е пълна мистерия. Както и защо, с каква цел и как са построени терасите на Баалбек!? До момента не е намерен отговор.


Може би цивилизациите достигат до някакво високотехнологично ниво на развитие, но човешката природа и склонност към агресия и насилие води до внезапен завършек – с гибел. За да започне всичко отначало

Възможно ли е в древни времена земята да е била обект на чести посещения от други цивилизации, тук науката е разделена на две. Все повече и повече археологически разкрития от античната епоха озадачават научните среди със своите нехарактерни за времето напредналости и развитие. Ще могат ли академичните среди да дадат смислени обяснения за всички тези удивителни факти, също не е ясно.

Едно обаче е ясно и за непросветените. Има нещо потайно, неизвестно, мистично и неизследвано, както трябва. Или може би скривано от човечеството. Докато няма сигурни отговори, ще има конспиративни теории. Но се вижда, че когато фактите говорят, науката мълчи.Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *