Свети Георги
Снимка: A. Daveyfrom Where I Live Now: Pacific Northwest/CC BY 2.0

6май не е просто поредният официален празник и почивен ден за страната ни. Той е и повече от имения ден на хиляди българи, носещи името Георги и Гергана. У нас освен Гергьовден на 6 май честваме и Деня на храбростта и българската армия.

По-запознатите сигурно знаят, че името Георги е с гръцки произход и е символ на земята, обработването на земята и земевладелците (от гео – земя и ерго – работя). Но самият светец Георги се свързва с храбростта и войната. Свети Георги е бил мъченик, загинал за христовата вяра.

С тези любопитни факти обаче съвсем не свършват запазените в родната, а и в световната история подробности за култа към Свети Георги. Ако ви е любопитно, продължавайте да четете по-надолу.


Свети Георги

У нас историята за Свети Георги се свързва със стара легенда, според която светецът бил смел и много силен, красив и винаги добронамерен към останалите воин. Той се прочул с това, че успява да победи Дявола, преобразен в образ на змей, за да докаже, че християнската вярва е по-силна от изкушението и злото.

Според някои български литератори и историци, популярната у нас народна приказка за тримата братя и златната ябълка се заражда именно като вариант на легендата за Свети Георги и схватката му с ламята. Доводите за тази теория продължават с предположенията, че Георги е бил третият светец, който се опитвал да се изправи срещу Дявола в името на Бога и миряните.


Култът към Свети Георги е особено популярен в повечето славянски страни. В Грузия обаче има най-много християнски храмове, носещи неговото име. Най-старата от тях е истинско съкровище за местното културно наследство. Тя датира от 365 година.

Култът към Свети Георги е заложен и в ислямската религия. Познат още като араб. Джирджис или Гиргис, той е един от най-тачените мюсюлмански герои. Интересното е, че повечето жития и легенди за Свети Георги от исляма са много сходни с тези от гръцките и латински християнски източни.

Вижте 10 малко познати подробности за култа към Свети ГеоргиКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.