медиите
ОМП (Оръжие за масово поразяване) – стратегически оръжия, способни да избият или навредят на огромен брой хора.“
Пропаганда – вид послание, целящо да въздейства на мнението или поведението на хората във връзка с някаква кауза или позиция, която облагодетелства дадена група или личност. Често вместо безпристрастни и доказани факти, пропагандата може да представи съзнателно манипулирана информация с цел заблуда на обществото.“

Изненадващо или не и двете се използват, откакто съществуваме. Първите данни за пропаганда са от около 515 г. пр. н. е. Бехистунският надпис, описващ възхода на Дарий I, се разглежда от много историци като пропаганда.

Ние, хората, се развиваме, а с нас и всичко, което използваме. И лошо, и добро, включително и гореспоменатите две понятия. От край време пропаганда се използва за постигане на различни цели.

По време на Първата и Втората световни войни тя е много силно изявена, използват се множество плакати за набиране на доброволци в армиите. Като един от плакатите продължава да се върти в пространството до днес.


За съжаление оръжията за масово поразяване също се развиват заедно с всичко останало. Какво се получава, когато съчетаем ОМП и пропагандата? Оръжия за МАСово поразяване – МАСмедии.

Ако преди плакатите са били едно от основните средства, днес имаме медиите. Способ, с който можеш да достигнеш милиони хора и да им предадеш посланието си, да ги накараш да мислят по начина, по който искаш.

Една лъжа повторена 100 пъти става истина!“

Какво се случва, когато от сутрин до вечер, във всяка една медийна платформа се повтаря едно и също? Рано или късно много хора започват да вярват в поднесената им информация. Имаме безброй примери, в който масмедиите се използват за пропаганда и то успешно.


Боб Удуърд е американски разследващ журналист. Той става известен, след като е един от хората, който разкриват „аферата Уотъргейт“. В книгата си „СТРАХ. Доналд Тръмп в Белия дом“, той пише, че Тръмп е използвал лъжлива или подвеждаща информация, по време на президентската си кампания и след това, над 8000 пъти!

Една от функциите на историята е да ни учи или по-скоро ние трябва да се учим от нея. Човечеството се развива, но едно нещо не се е променило, вече хиляди години – жаждата за власт. Тази жажда е породила безброй войни, погубила е безброй човешки животи и е създала безброй оръжия.

Медиите са най-новото. С това „ново оръжие“ жадните за власт се опитват да накарат хората да им я дадат. Каквото и да постигнем като човечество, то губи своето значение, щом продължаваме да използваме другите хора, да сме готови да им навредим, само заради жаждата за власт…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *