Балканския полуостров

Лятото е време за почивка. Време за места, на които можем да събираме енергия под топлите лъчи на слънцето, слушайки морските (а и не само) вълни на плажа.

Едни от най-добрите места, където е възможно да го направите и да не съжалявате, се намират на Балканския полуостров. Тук можете да откриете страхотни дестинации за летен отдих на достъпни за всеки европеец цени.

Точно затова избрахме да ви представим пет от най-известните и посещавани летни курорти на Балканите.


Лефкада, Гърция

Разположен в Йонийско море, остров Лефкада е едно от най-добрите места за почивка в Гърция. Считан за невероятна забележителност, островът разполага с екзотични плажове, които всеки човек би искал да посети. Те са характерни със ситния си пясък и кристално чистата морска вода. Най-известните плажове в Лефкада са Порто Кацики, Егремни, Василики и Катисма. Там можете да пробвате различни видове забавление като например уиндсърфинг, гмуркане, кайтсърфинг и др. Освен това би било загуба, ако посетите гръцки остров без да се насладите на вкусната местна кухня.


Дубровник, Хърватия

Балканския полуостров

Дубровник е исторически хърватски град, който е считан за същинска „перла“. Разположен в Адриатическо море, Дубровник е характерен с бароковите си сгради, средновековни стени и кули. Това е едно от най-живописните места на Балканите. Градът има богато културно наследство, а в миналото е бил дом на много физици, драматурзи, поети и писатели. Дубровник разполага с крайбрежна ивица, която е пълна с красиви плажове. Плажовете „Св. Яков“, „Банье“ и „Сулич“ са сред най-препоръчваните за посещение.

Закинтос, Гърция

Закинтос е един от най-екзотичните гръцки острови, изпъкващ със спиращи дъха природни пейзажи и плажове. Разглеждайки Закинтос може да видите традиционни манастири, красиви планински селца и незабравими гледки. Една от най-известните локации на острова е плажът „Наваджо“, който е заобиколен от огромни скали. По-познат е като „плажът на корабокрушенците“ сред местните, заради останките от стар кораб на брега. Интересно е, че „Наваджо“ е достижим само чрез пътуване с кораби и лодки. Много от туристите не могат да се насладят на гледката, която е достъпа от върха на скалите и запълват телефоните си с много снимки на красиво разположения плаж. По плажовете в Закинтос могат да бъдат видени застрашения вид морски костенурки, наречен Карета (Caretta caretta).


Охрид, Македония

Балканския полуостров

Това е едно от най-красивите места в Македония и като цяло на Балканите. Градът, близо до границата с Албания, е известен с езерото си, което е голяма атракция за посетителите на страната. В края на X и началото на XI век е и столица на средновековна България. Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, известно с красотата, която придава на града. Гледката от него е уникална. Туристите често избират разходки с лодка, за да се насладят на природата. Много от тях използват възможността за плаж или риболов край езерото, чиято вода е искрящо чиста. В близост има десетки заведения, които предлагат прекрасна гледка и вкусна местна кухня на добри цени. Самият охридски район заедно с езерото са част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Будва, Черна Гора

Място в класацията намира и епицентърът на туризма в Черна Гора – Будва. Градът, разположен на Адриатическо море, предлага живописна природа, страхотни плажове и богата история. Този средновековен град е на повече от 2500 години и е едно от най-старите обитавани места, които се намират на Адриатическо море. В Стария град на Будва може да видите исторически и религиозни паметници, галерии, магазини и ресторанти с интересен вид. В Будва можете да се насладите и на прекрасни мигове край морето, като можете да се насладите на цели 17 плажа по цялата крайбрежна линия. Можете да посетите също близките острови – Св. Никола и Св. Стефан, където да прекарате своя слънчев ден на плажа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *