Кверцетинът е хранително вещество, за което вероятно не сте чували толкова много. Той е вид флавоноид или растителен пигмент, намиращ се в богати на антиоксиданти храни като плодове и зеленчуци, както и в напитки като вино и чай.
Освен всичко друго, той предлага и редица ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания, висок холестерол и рак на простатата.
Ако се храните разнообразно, вероятно получавате много кверцетин и това е най-добрият начин да си го добавите. А ако искате да разберете всичко за това полезно хранително вещество и за всички негови ползи, продължете да четете.
Кверцетинът е флавонол, който придава на растенията техните цветове и има мощни антиоксидантни свойства. Флавоноидите преследват свободните радикали, дебнещи в тялото, които могат да увредят или унищожат клетките.
Антиоксидантите също помагат за неутрализиране, намаляване или предотвратяване на щетите от свободните радикали. Благодарение на това, кверцетинът има много ползи за здравето.
Той намалява възпалението в тялото, свързано със сърдечните заболявания, рак и диабет. Спира освобождаването на химикалите, които причинияват алергични реакции, от имунните клетки. Намалява риска от натрупване на плака в артериите, което е сред основните причини за инфаркт или инсулт.
Освен това предотвратява уврежданията, причинени от лошия холестерол. Спомага за унищожаването на раковите клетки на простатата и се използва за лечение на простатит. Намалява риска от рак на белия дроб. Предотвратява появата на деменция, болестта на Алцхаймер и други дегенеративни мозъчни заболявания.
Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на кверцетин. Смята се, че най-високото съдържание на кверцетин е в зеленчуците от семейството на лука и листните зеленчуци и в плодовете с ядлива кожа като ябълки и грозде. Други храни, съдържащи кверцетин, са магданозът, градинският чай, черешите, боровинките, къпините, зехтинът.
Старайте се да ядете плодовете и зеленчуците цели, не се отказвайте от кората, когато е възможно, за да сте сигурни, че сте с и набавли възможно най-много кверцетин. Както при повечето храни, хранителната стойност на кверцетина в даден продукт може да варира в зависимост от зрелостта, условията на отглеждане или други странични фактори.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.