Бургери, картофки, пици, предварително приготвени и пакетирани ястия, често се появяват във всяко меню. Тези храни се намират лесно, не са скъпи и са доста удобен вариант за забързаното ежедневие. Но те също са ултрапреработени и прекаляването с тях не е благоприятно за здравето. Колкото по-близо до естественото си състояние е една храна, толкова по-добре.
Ултрапреработените храни понякога дори не се доближават до оригиналния хранителен продукт заради множеството си добавки. Някои от тях дори не бихте вкусили, но се добавят, за да променят вкуса или текстурата на продукта.
Най-просто казано, свръхпреработената храна е хранителен продукт, обикновено опакован, който има множество добавени съставки. Храните, които са преминали през няколко етапа на обработка и включват много добавки, консерванти и изкуствени компоненти, се считат за свръхобработени.
Замразени или готови за консумация ястия, чипс, бисквитки, хотдог, безалкохолни напитки, сладки зърнени храни, бургери и пържени картофи – всички те са примери за ултрапреработени храни. Освен това са силно пристрастяващи, бързи за консумация и дълготрайни.
Преработените храни са различни видове и се разделят в четири групи:
Група 1: Непреработени или минимално преработени храни
Включва пресни плодове, зеленчуци, мляко, месо или яйца, които са в първоначалното си състояние или са имали неядливи или нежелани части, като стъбла или мазнина, отстранени от производителите на продукта. За да ги запазят или направят подходящи за съхранение и безопасни за консумация, производителите могат да ги замразят, изсушат или пастьоризират. Тези продукти запазват първоначалните си витамини, минерали, фибри и други ползи за здравето.
Група 2: Обработени кулинарни съставки
Масла, захар, сол и брашно. Те са смлени или пресовани, за да се използват за приготвяне на храните от група 1 и рядко се консумират сами.
Група 3: Преработени храни
Сирене, консервирани зеленчуци и риба, плодови сиропи и пакетиран хляб. Те са модифицирани версии на група 1 и могат да съдържат добавени съставки като захар, сол и консерванти.
Група 4: Ултрапреработени храни и напитки
Те са получени от добавки, консерванти и стабилизатори и обикновено се създават чрез промишлени процеси. Включват приготвена или пакетирана пица, салами или тестени изделия, както и безалкохолни напитки, бисквити и пакетиран хляб. Те съдържат множество, обикновено неразпознаваеми съставки.
Хората прекаляват с консумацията на ултрапреработените храни. Те не съдържат жизненоважни хранителни вещества и са пълни с вредни съставки. Недостигът на хранителни вещества води до здравословни проблеми, сред които затлъстяване, сърдечни заболявания, когнитивен спад и диабет. Най-добре е да ограничите ултрапреработените храни и да се съсредоточите върху консумацията на непреработени или минимално обработени продукти.
Все пак, ако по-голямата част от вашия хранителен режим се състои от богати на хранителни вещества, непреработени или минимално преработени храни, яденето на свръхпреработена храна от време на време не е края на света. Просто не прекалявайте!
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.
Коментари